Koliko puta ste pomislili - kako bih voleo da ovo uradim/napravim/imam, ali nemam para?!

Ali šta ako vam nije potrebno mnogo novca da vaš san postane stvarnost? I plus na tom putu imate posebne prijatelje koji vam mogu ceo proces olakšati?

Zapravo, sigurni smo da ćete potpuno promeniti pogled na neke stvari kada poslušate priču koju su pokrenuli Anja i Strahinja iza profila Whatifness, i koji su još jednom pokazali da nikad nije kasno da uradite ono o čemu maštate.

Verovali i li ne, pre nekoliko godina ovaj momak iz Valjeva i Beograđanka napustili su posao "od devet do pet" i sa svega 500 evra u džepu i kartom u jednom pravcu otišli za Kambodžu, gde su krenuli da ostvaruju svoje snove. Tamo su prodavali krem bananice, da bi zatim celu Evropu obišli kombijem. Danas imaju jedan cilj: žele da pomognu ljudima i pokažu da svako od nas može da uspe i u Srbiji sa minimalnim ulaganjima, čak i kada je u pitanju kuća na točkovima, što je njihov novi projekat.

Naime, njima je pala na pamet zamisao da od starog autobusa naprave novi dom, međutim ko zna do kada bi ova ideja “spavala” i čekala “bolja vremena”, da slučajno nisu "natrčali" na neobičan oglas na sasomange.rs u kom se prodaje upravo stari FAP-ov bus i to za malo para.

Anja i Strahinja došli su na ideju da od starog busa naprave vikendicu.
pritnscreen/youtube 

Odluka je pala, prodali su kombi i kupili ovaj legendarni autobus, 12 metara dug i napravljen u Fabrici automobila Priboj, pre 30. godina. Autobus je svojevremeno prvo koristila vojska, zatim je kako kažu Anja i Strahinja "cepao karte u Apatinu", a njihova ideja je bila da do proleća postane - "prelepa, preudobna vikendica, sa panoramnim pogledom na brda, borovu šumu ili nešto peto, samo što dalje od gužve".

Razlog zašto je njihov izbor bio bas FAP Sanos - prvo, izabrali su ga jer gradski autobusi imaju ravan pod za razliku od turističkih i viši su, a mogu da se otvaraju prozori, što ponovo, kod turističkog nike moguće.

Anja i Strahinja izabrali su FAP autobus jer ima niže podove.
pritnscreen/youtube 

Pored toga, ovaj model može da se pohvali prilično impresivnom istorijom. Ne samo da su velike šanse da smo se svi mi, nešto malo stariji, barem jednom vozili u ovakvom busu, već je svojevremeno ikona jugoslovenskog transporta bila zvezda legendarnom filma "Hajde da se volimo", a sigurni smo da su se ovim busem vozile i neke danas velike zvezde. Ako ništa, znamo sigurno da su se barem fotografisali pored, čemu svedoči i ova fotka Metalike sa turneje u Poljskoj iz 1987. Godine. Malo li je?

Međutim, iako su Anja i Strahinja mislili da ih sada čeka lakši deo, kada je u pitanju sređivanje unutrašnjosti, istina je da su pomoć morali da potraže još jednom, počev od majstora, preko portage za rezervnim delovima, pa sve do zamene zadnjeg prozora i limarije. Kada se izbace sedišta i rasčisti unutrašnji prostor ostalo im je oko 25 kvadrata što je otprilike jedna fina garsonjera koju je sada trebalo srediti kako treba.

"Ove vratolomije smo izveli mnogo bezbolnije, lakše i brže preko @sasomange.rs jer smo tu izbunarili sve počev od polovne poluosovine za fapov bus (to se odavno ne proizvodi), kedere za model s415 koji su isto egzotika za nabaviti, jeftiniji lim, git i ostale materijale za bravariju, uzeli kvalitetan brodski pod sa završnom obradom i to u nekom rustik fazonu sa lepim šarama na punom drvetu", kažu Strahinja i Anja.

Mic po mic, nakon dva meseca "grubih" radova, stigli su do polovine puta, a njihova "ljuta" FAP mašina polako počinje da dobije obrise uđuškane, porodične vikendice, a kako je sve izgledalo pogledajte u nastavku:

Bus je dobio i novo sedište boje konjaka, a baš zato što je u pitanju redak model busa, sedište može da se okreće za 360 stepeni, što znači da rotacijom dobijaju jednu finu dodatnu fotelju za buduću dnevnu sobu.

"Pravljenje kućice od busa je jedno teško, preuzbudljivo i suludo putovanje potpuno neutabanom stazom i zato mi, zajedno sa ljudima koji nam pomažu I majstorima, sve radimo po prvi put… tako da ko zna šta nas sve čeka dok ne izguramo ovu priču do kraja. Ali što kaže naš legendarni komša automehaničar i latentni spiritualni guru - ko je krenuo, taj će i da stigne", poručuje ovaj fanatasičan dvojac, a dok se ova Whatifness/Sasomange avantura lagano "kotrlja" napred, u isčekivanju nastavka radova, pogledajte u videu na kraju teksta kako je izgledao početak neverovatne transformacije starog autobusa u kuću na točkovima: