Možemo slobodno reći da su masne naslage na stomaku jedna od najgorih noćnih mora većine žena (pa i muškaraca). 

Stomak se najteže skida, a često se stiče utisak da se ništa ne događa uprkos vežbama i dijetama. 

Naša poznata fitnes influenserka Milica Budimir progovorila je na ovu temu i pojasnila na svom Instagramu koji način možemo skinuti kilograme sa stomačnog dela, i koje greške najčešće pravimo.

1. Pravilno držanje

Milica kaže da je ovo prvo na šta treba obratiti pažnju.

"Trbušni i leđni mišići odgovorni su za uspravno držanje tela. Takođe, učestvuju u bezbroj različitih pokreta tela i štite unutrašnje organe", započela je influenserka.

"Nepravilno držanje tela vremenom dovodi do deformacija i bolova u leđima. A uzrok su uglavnom slabi trbušni i leđni mišići."

"Trbušnjaci mogu da budu i izuzetno jaki, ali opet nemaju nikakve veze sa masnim naslagama koje ih prekrivaju.Svi ih imamo, samo je razlika u njihovoj jačini i debljini masnog prekrivača."

2. Masno tkivo

Milica je zatim "razbila" famu oko masnih nasloga i pojasnila šta je potrebno da uradimo za vidljive rezultate.

"Dobar spoljašnji izgled trbušnih mišića ne zavisi samo od toga koliko jake trbušne mišiće imate, već i od toga koliko nemate masnih naslaga. Masno i mišićno tkivo su dve različite vrste tkiva. Na stomaku, kao i na svim drugim delovima tela, masno tkivo prekriva mišićno. Što nam je masno tkivo deblje, to je teže videti trbušne mišiće, bez obzira kako oni bili jaki. Uklanjanje masnog tkiva, zavisi od dnevnog unosa kalorija i fizičke aktivnosti, što znači da broj unesenih kalorija mora biti manji od potrošenih - KALORIJSKI DEFICIT - glavni preduslov za postizanje rezultata."

milica budimir
printscreen/instagram 

"Za fizičku aktivnost (jačanje mišića) potrebna nam je energija, nju crpimo iz postojećih rezervi i iz hrane koju pojedemo. Ako smanjimo unos hrane i/ili povećamo fizičku aktivnost, gubićmo masne naslage", napisala je Milica.

3. Gubitak masnih naslaga

Na samom kraju, Milica je pojasnila jednu grešku koji mnogi prave - misle da će trbušnjacima skinuti kilograme.

"Mnogi ljudi misle da mogu skinuti masno tkivo sa stomaka vežbajući trbušnjake - zabluda! Gubitak masnih naslaga samo s jednog mesta je nemoguć. Izvodeći vežbe namenjene samo jednoj mišićnoj grupi ne trošite dovoljno kalorija da bi to dovelo do redukcije masnog tkiva", objasnila je influenserka i dodala:

milica budmir
Instagram 

"Uostalom, kada se tope masne naslage, tada se tope sa celog tela, a ne samo s onog mesta koje mi želimo."

"Dakle, da bismo gubili masne naslage, potrebno je da, u trening uklucimo što više velikih mušićnih grupa - (veći mišići troše više energije). Trening sa tegovima, kardio trening po potrebi i kalorijski deficit i gledaj kako se salce povlači. I naravno KONTINUITET!"

Bonus video:

SVAKA ŽENA ŽELI SAVRŠENO RAVAN STOMAK, A OVA VEŽBA JE NEVEROVATNO LAKA: Instruktorka pilatesa objasnila šta treba da radite 1 minut ležeći, stojeći ili klečeći! Amtv