Poslednjih godina, programi za detoksikaciju postali su popularni na Internetu. Obećavaju čišćenje tela od toksina, gubitak težine, osećaj lakoće, svežinu lica, oslobađanje od osipa na koži i mnoge druge magične rezultate.

Ali u stvari, sama ideja o detoksikaciji tela pokreće mnoga pitanja - ovog puta otkrivamo četiri mita o detoksikaciji, u koje je vreme da prestanemo da verujemo.

Mit 1. Telu treba pomoć u detoksikaciji

Zapravo, telu nije potreban program detoksikacije - naše telo je dizajnirano da se očisti samo. Najvažnija stvar koju možete učiniti da pomognete telu da izbaci toksine je da se brinete o jetri. To znači pridržavanje zdravoj ishrani kako ne biste preopteretili ovaj važan organ. Jetra je mašina za detoksikaciju. Ona je ta koja rešava telo toksina iz hrane koju jedemo i pijemo. Ne opterećujte jetru masnom hranom, šećerom ili alkoholom - tada će organ izvrsno obaviti svoj posao detoksikacije.

Mit 2. Detoks može poboljšati zdravlje

Ako jedete previše, vremenom možete oštetiti jetru. I nijedan detoks to ne može popraviti. Prženu hranu i slatka pića jetra slabo obrađuje. Jednom kada ova mast počne da se akumulira, ostaje zauvek. Čak i ako smršate, masnoća će ostati u jetri. Alkohol takođe pogoršava situaciju. Zdrava, biljna ishrana sačinjena od nemasnih proteina, integralnih žitarica, voća i povrća može biti alternativa detoksu. Držeći se toga, dobićete iste rezultate koje program detoksikacije obećava - bolju probavu, više energije i jačanje imunološkog sistema.

voda i limun, detoks
Unsplash 

Mit 3. Detoksikacija je bezbedna

U stvari, detoks dijete mogu biti opasne. Nekima je potreban post, dani samo na vodi ili soku, stroga dijeta voća i povrća ili upotreba biljaka, čajeva. Ove stroge dijete mogu izazvati elektrolitsku neravnotežu, nedostatak vitamina i minerala, dijareju i druge stomačne probleme, kao i umor, depresiju i probleme sa spavanjem, piše harper bazar.

Mit 4. Višak kilograma izgubljen detoksom se više ne vraća

Mnoge pristalice detoks dijete sigurne su da se kilogrami izgubljeni tokom nje neće dugo vraćati. U stvari, ako je dijeta privremena, biće takvi i rezultati. Možete izgubiti nekoliko kilograma, ali to je obično zbog gubitka tečnosti i određenog gubitka mišićne mase, a ne telesne masti. Kada ponovo počnete normalno da jedete, težina se vraća, ali to je obično tečnost povezana sa skladištenjem glikogena, a ne stvarna masnoća.