Analitičari kažu da je današnji američki Kongres najrazjedinjeniji i najnefunkcionalniji od nastanka Sjedinjenih Država do danas. Ipak, čak i takav, uspeo je da izglasa pomoć građanima i poslovima pogođenim pandemijom u iznosu od čak 900 milijardi dolara.

Male produkcije spadaju među prioritete, baš kao što je slučaj i sa malim biznisima
Profimedia Male produkcije spadaju među prioritete, baš kao što je slučaj i sa malim biznisima

To jeste dobra vest u vreme kada se svi pitaju kako će ekonomski sistem planete preživeti dugotrajni zastoj, ali ono što posebno privlači pažnju jeste da je od te sume čak 10 milijardi namenjeno pomoći nezavisnim muzičkim produkcijama, koje su, zbog nemogućnosti održavanja koncerata, pretrpele najteži udarac u sferi zabave i umetnosti.

Uprkos rovovskom ratu između republikanaca i demokrata, svima je bilo jasno da je ovakva vrsta pomoći naciji neophodna. Izglasani program uključuje i opraštanje kreditnih dugova ukoliko je novac utrošen u posao. Oko 15 milijardi namenjeno je pomoći koncertnim dvoranama i bioskopima širom Amerike.

U pripremi je čak i program opraštanja kredita
Unsplash U pripremi je čak i program opraštanja kredita

Jedna od najmoćnijih nacija na svetu, očigledno, smatra da je kultura jedan od osnovnih stubova društva, što je ohrabrujuće u vreme kada se profit smatra božanstvom. I kao što je to do sad bio slučaj, očekuje se da je Amerika samo povukla nogu, te da će i druge zemlje slediti ovaj primer.