Sigurno ste prilikom pretraživanja interneta, ili samo tokom jednostavnog skrolovanja na Instagramu videli čuvene slike "pre i posle".

Na njima su obično osobe koje su postigle uspeh u transformaciji tela, i ponekad zaista iza njih stoje stvarni uspesi i priče, ali često takve fotografije znaju da budu varka.

To je nedavno pokazala i uticajna fitnes blogerka Anjuli Mak, koju prati preko 150 hiljada ljudi, a koja redovno daje savete o ishrani i vežbanju.

Ona je podelila dve slične fotografije, na kojim njena figura deluje drugačije. Na prvoj slici deluje naduto i izgleda kao da ima nekoliko kilograma viška, dok je na drugoj savršeno zategnuta.

Iako deluju kao da su nastale u drugačijem vremenskom periodu i kao gore pomenuta "pre i posle" fotka, Anjuli ih je napravila u razmaku od samo nekoliko sekundi.

Lepa crnka sa Novog Zelanda ovom objavom želela je da pokaže koliko je uzaludno upoređivati se sa drugima na društvenim mrežama, te koliko je lako manipulisati fotografijama.

"Različite kompanije i proizvođači proizvoda za mršavljenje koriste se ovim trikom kako bi promovisali svoje proizvode - i to stalno! Ciljaju na ljude koji očajno žele brzu promenu, ali u realnosti samo znaju dobro da poziraju, nameste svetlo i uvuku stomak na jednoj, a naduju ga na drugoj. Upravo to sam i ja uradila kako bih vam sve to dokazala", napisala je instruktorka.

Položaj tela, osvetljenje, ali i različite aplikacije za obradu fotografija pomažu u tome da se na Instagramu prodaje iluzija savršenosti! U videu pogledajte kako jednostavna promena osvetljenja daje drugačiji izgled vašeg tela:

Anjuli objašnjava i da je nerealno očekivati rezultate preko noći, te da jedino što daje efekte na duge staze jeste normalna, uravnotežena ishrana i povremeni treninzi.

"Prvo, ne možete nadmudriti nutritivne vrednosti. Ako želite izgubiti masno tkivo morate biti u kalorijskom deficitu, odnosno jesti manje nego što potrošite. Drugo, zapamtite da ugljeno hidrati nisu neprijatelji. Možete da jedete hleb i testeninu, ali umereno.

Držite se određene rutine i verujete to procesu. Volite sebe i svoje telo i nemojte zbog dijete i izgleda zaboraviti da pravite lepe uspomene s dragim ljudima", poručuje Anjuli.