Da vam neko kaže da se samo zbog patika, odnosno preobuvanja u iste, vodi rat na internetu, verovatno biste pomislili da je taj neko poludeo.

Međutim, verovali ili ne, upravo se odvija prava drama na Tviteru gde se jedna devojka našla na meti kritika samo zato što je odlučila da promeni obuću na maturi.

Maturantkinja je podelila fotografiju na kojoj sedi u raskošnoj haljini od tila i obuva "džordanke", a njena objava najpre je izazvala oduševljenje, jer devojka zaista deluje kao "lutka sa naslovne strane".

Međutim, kako to obično biva, moraju da se jave i oni koji "znaju bolje" i koji "moraju" da izvređaju nekog samo zato što ima drugačji stil i može da iznese sve - pa čak i patike na elegantnu haljinu.

Da se razumemo, moda je odavno izašla iz nametnuh stereotipa šta se "slaže" sa čim, šta smete, a šta ne da kombinujete. Sporne, gorepomenute patike videli smo i u kombinaciji sa odelima, slip haljinama... elegantnijim izdanjima i da, izgledaju fa-nta-sti-čno! Vodeće trendseterke pokazale su sjajna trendi izdanja koja kopiraju hiljade ljudi, a ovaj fazon "aminovala" su čak i neka od najvećih dizajnerskih imena.

Patike se danas kombinuju uz sve.
Shutterstock 

Ipak, u slučaju devojčice, i ponavljamo, DEVOJČICE, koja je, ako je verovati komentarima, na svojoj maloj maturi, (iako se priča ne menja čak i da je u pitanju velika matura) i koja nije želela da svoje bitno veče pamti po plikovima i krvavim stopalima od vrtoglavih potpetica, našli su se oni koji bi radije trpeli bol nego se zapravo dobro proveli, bez bosonogog tabananja po pločicama restorana i slično.

Patike se podjednako dobro kombinuju i uz elegantna izdnaja i uz sportske kombinacije.
Instagram 

Tako su se mogli pročitati komentati tipa: "Pro tip - nemojte uopšte da nosite štikle ako ste seljančura", "Jesu te izabrali", "Užas", "Ok je da zamenite lepu i neudobnu obuću ružnom i udobnom u jednom trenutku, ali nemojte od toga praviti neki hajp da ste kul... Niste... Pravda za herone koje izdrže celu svadbu u lepoj i neudobnoj štikli!", "Gde nađe debele sporcke čarape, jesu seksi na tebi, ali toplo je...", "Glupost već viđeno to sam radila još na maloj maturi dosadno mi je to draga"...

Na Tviteru se moglo pročitati mnogo ružnih komentara na račun maturantkinje.
printscreen/twitter 

Bilo je i onih koji su se zapitali čemu onda uopšte visoke potpetice, ako će se preobuti.

"Devojka je preslatka i super mi je fora. Čisto da se ogradim od toga da nju napadam. Ovo je komentar upućen isključivo vama, ako se prevaziđe taj trend u 8.razredu, zašto onda obuvate štikle uopšte, lepo obujte ravno od starta i sve kul...."... međutim, usledio je veoma direktan odgovor:

"Zato što žene vole lepo, kupujemo sta nam je lepo bez obzira na bol, čupamo dlake iako boli, znamo da za lepotu trpimo, ali do određene granice. Svaka od nas ima svoju granicu i to je u redu".

Srećom, većina komentara je pozitivna i ljudi su zapravo stali u odbranu maturantkinje i obasipali je fantastičnim komentarima podrške.

"Slika je divna na nekoliko nivoa. Simbolizuje mladost, razdraganost, slobodu mišljenja, sposobnost da se bude svoj i unikatan, odsustvo krutih normi i pridrzavanja za iste. I zaista je za časopis!", "Ma bravo,a ne kao moja generacija, trpele do krvi,bilo nas sramota da se prezujemo da ne ispadnemo seljanke!Svaka čast omladino!", "To se zove biti svoja i posebna. Nesrećnicima zavidnim na ovom osmehu i sreći, želim da što pre ozdrave", "Ko iz neke moderne Pepeljuge....iskreno, mislila sam da je ovo model i da je slikanje profi radi reklame", "Kako si lepa", "Top ti je fotka. Živele i patike i haljine"... a pozitivne reakcije samo su se ređale.

Devojka je kasnije objavila još jednu fotografiju gde se može videti njena haljina otpozadi uz šaljiv komentar: "Guess what, imam jordan 1’s ispod". I ovde su bili glasniji oni koji su njen izbor pohvalili.

Na samom kraju, ne možemo da se ne zapitamo, od kada su moda i lični stil izgovor za vređanje? Zašto je nečiji izbor trn u oku ljudima koji su tom nekom "ni rod, ni pomoz’ bog"?

Mi kažemo, pravda za kreativnost, mladost, unikatnost i ogromno bravo za ovu mladu devojku koja je odlučila da bude svoja i da sa maturske večeri ponese najlepše uspomene obojene muzikom, đuskanjem i druženjem sa ljudima sa kojima je delila đačku klupu godinama!

A kada je reč o famoznoj patika-haljina kombinaciji, samo ćemo dodati da onaj ko ima samopouzdanja, može da iznese i kesu na glavi kao šik modni detalj. Možda bi trebalo malo da poradimo na svojim "tripovima" i prokljuvimo zašto nas toliko "trigeruju" tuđi postupci koji apsolutno nikoga ne povređjuju. I da, svako od nas ima pravo na svoje mišljenje, i da mu se nešto ne dopadne, ali ne postoji izgovor za bespotrebno ponižavanje i uvrede. Živite i pustite druge da žive, i verujte nam na reč, sve će biti mnogo lepše!