Jedna korisnica TikToka je izazvala ozbiljnu raspravu na internetu kada je pokazala svoju novu kapu koja je zbunila sve ljude.

Otelija Karmen je podelila snimak svoje nove kape koja je posvađala njene pratioce koji ne mogu da se dogovore da li je kapa braon ili zelene boje.

Dakle, danas sam kupila ovu zelenu kapu u prodavnici i donela sam je kući – kada sam je izvadila, pomislila sam: ‘Zašto je sada braon?”, upitala je Otelija.

Onda je shvatila da se to dešava zbog fenomena koji se zove metamerizam.

@oteliacarmen Reply to @mama_foxx87 Explaing the color changing hat, but I still have questions #learnontiktok#colortheory#metamerism#stemtok#interiordesign♬ original sound - Art + Design

Metamerizam je promena boje koja se ogleda na predmetu zbog različitih spektralnih emisija iz različitih izvora svetlosti. U osnovi, svaki izvor svetlosti ima svoju „boju“, tako da kada se projektuje na obojenu površinu, utiče na boju te površine.

U ovom slučaju, možemo videti da je u zbog osvetljenja u radnji Otelijina kapa bila zelena, ali osvetljenje u njenoj kući čini da izgleda braon. 

Čak i u njenom domu, kapa je promenila boje od crvene ka braon u trpezariji. A u spavaćoj sobi kapa je postala zelena. Odlučila je da kapu iznese na svetlo dana kako bi videla kakve je zapravo boje. Ona je pokazala da je kapa, u stvari, braon.

@oteliacarmen Reply to @shaunmacl The magic hat in natural daylight, not what I expected #colortheory#metamerism#dayinmylife#shopwithme#STEMtok♬ Stuck in the Middle - Tai Verdes

A pratioci ne mogu da se dogovore koje je zaista boje i šest miliona pregleda i komentara pokazuju sasvim suprotstavljene strane. Olivija kaže da je kapa ipak braon boje, dok je zelena nijansa iluzija.

- Mozak me boli od ovoga, koja je boja na kraju? - pitala je jedna korisnica.

A šta vi milsite, koje boje je kapa? U anketi u nastavku teksta glasajte za boju koju vi vidite na ovoj kapi?

Anketa

Koje boje je kapa?