Veliki broj ljudi smatra da je potpuno normalno i u redu da muškarac bude taj koji će platiti odlazak na piće ili večeru.

Ovo pravilo ne bi trebalo da se podrazumeva, te je sve više onih koji o ovakvim stvarima i javno pričaju, a fitnes influenserka Augstina Gandolfo jedna je od njih.

Zapravo, ona je jednom svojom objavom napravila pravi haos na mrežama nakon što je javno prokomentarisala seksističke jelovnike jednog popularnog restorana, prozvavši ga mestom za sponzoruše.

Naime, ona je podelila iskustvo sa večere sa dečkom fudbalerom Lotarom Martinezom, kada je dobila jelovnik sa prazninama umesto cena. Kada je proverila jelovnik svog partnera videla je da su tu cene jasno bile ispisane, a restoran funkcioniše po principu da će muškarac biti taj koji plaća obroke. 

augustina gandolfo
pritnscreen/isntagram 

"Da li ste znali da mnogi restorani u Italiji ne stavljaju cene na jelovnike koje daju ženama? A šta ako bih ja htela da platim?", upitala je Gandolfo svoje pratioce i dodala da je "najgora stvar kažu da bi se opravdali da se to radi "u restoranima na određenim nivoima."

"Da li to znači da žene ne mogu da priušte da same plate skuplji obrok?", upitala je ona.

augustina gandolfo
pritnscreen/instagram 

Koliko je tema eksplodirala svedoči i to što se o svemu pisalo i u tamnošnjim medjima, a radnici u restoranima mahom su se oglasili kako bi podelili svoja mišljenja o tome da li je koncept ovakvih jelovnika uljudan ili zastareo.

"To nije diskriminacija, već oblik galantnosti", rekla je primera radi Rosela Serea, menadžerka restorana sa tri Mišečinove zvezdice, objašnjavajući da je praksa da se ženi savetuje da uživa u večeri, atmosferi i dobroj hrani bez brige o banalnim stvarima.

"Banalna stvar" koja je spomenuta po mišljenju mnogih vodi do toga da se implicira da ženi treba i da ona želi da joj se plati obrok. Ne znamo da li je to oblik galantnosti, ili pomalo uvredljivo razmišljanje da je žena tu samo da "bude lepa, a ne da razmišlja." Pogotovo da ne o novcu. Njene troškove će, očigledno, snositi muškarac.

augustina gandolfo
printscreen/instagram 

Naravno, sa mišljenjem Rosele mnogi se nisu složili pa je jedan istaknuti italijanski ugostitelj rekao da je praksa staromodna i zastarela.

"U 2021. smo i nije moguće da verujemo da žena nikada neće platiti u restoranu. A čak i ako ne plati, zašto ne bi znala cenu obroka?", pitao je Alesandro Pipero.

Inspirisani objavom influenserke, Italijani su masovno počelo da dele sopstvena iskustva, ali i druge seksističke običaje kojih se još uvek pridržavaju u restoranima, kao što je prednost u davanju računa muškarcu, ali i da se uvek njima najpre daje da probaju vino iako ga je, primera radi, prvo naručila žena. Ovo se zaista baš i ne može nazvati galantnošću, da budemo iskreni. No, šta vi kažete na ovu temu? Glasajte u anketi i podelite sa nama vaše mišljenje.