Svet je nedavno bio šokiran odlukom druge teniserke sveta, Naomi Osake, da se povuče sa French open-a, a potom je usledila i kazna od 15.000 dolara jer nije želela da se pojavljuje na press konferencijama koje su, izmeđuostalog, ugovorna obaveza.

Mlada teniserka tom prilikom je otkrila da se već duže vreme bori sa depresijom i anksioznošću, i da su joj se prvi put mentalni problemi javili nakon pobede nad Serenom Vilijams na US open-u 2018. godine.

"Nikad nisam htela biti distrakcija i prihvatam da moj tajming nije bio idealan, kao i da je moja poruka trebala biti jasnija. Nikada mi ne bi palo na pamet da banalizujem mentalno zdravlje. Istina je da se borim sa momentima depresije još od US opena 2018. godine i da se dosta mučim", napisala je Osaka na društvenim mrežama i ujedinila svet.

naomi osaka priznala je da pati od depresije
printscreen/instagram 

Svi su bili na strani perspektivne mlade teniserke i poručivali joj da uzme vremena koliko joj treba i da se oporavi. Međutim, poslednjom objavom na mrežama razbesnela je kako kolege, tako i fanove jer je otkrila da se njena odluka zapravo ne odnosi na sve.

Četvorostruka gren slem šampionka, nakon objave da se povlači iz medija, podelila je na društvenim mrežama naslovnu stranu modnog časopisa i brojne glamurozne fotografije na kojima pozira za avgustovsko izdanje japanskog "Voga".

Ispod fotografija je napisala: "Zdravo društvo. Javljam se da vam predstvim novu naslovnicu Voga. Nadam se da ste dobro".

Iako su njeno izdanje pohvalile neke slavne ličnosti poput Venus Vilijams i Niki Minaž, mnogi su se zapitali da li ovo znači da ona ipak izvršava neke svoje medijske odgovornosti uprkos očiglednoj medijskoj tišini.

naomi osaka prekinula je medijsku tišinu
printscreen/instagram 

Pre samo mesec dana Naomi je rekla sledeće:

- Iako je teniska štampa uvek bila ljubazna prema meni (i želim da se izvinim svim finim novinarima koje sam možda povredila), ne osećam se prirodno kad treba da govorim javno i imam ogromne napade anksioznosti pre nego što razgovaram sa medijima.

naomi osaka izvinila se teniskoj štampi koja je uvek bila ljubazna prema njoj
printscreen/youtube 

Njen potez prokomentarisale su i kolege. Rafael Nadal je rekao kako saoseća sa njom, ali da su mediji ipak suštinski deo njenog posla. Bivši šampion Vimbldona Boris Beker, izjavio je da zvezde ne mogu da ostave "tortu na pola" i rekao kako Osakina karijera može da bude ugrožena. Dodao je da ako ne može da se nosi sa medijima u Parizu, ne može da se nosi ni sa medijima na Vimbldonu, Us Openu ili na drugim takmičenjima i turnirima...

Čak je i njena nekadašnja ljuta rivalka Serena rekla da saoseća sa njom. "Želela bih da je zagrlim jer znam kako je to, bila sam u tim situacijama. Mi imamo različit karakter i ljudi su, jednostavno, drugačiji. Nisu svi isti. Ja imam 'debelu kožu', a ona 'tanku'. Morate da je pustite da sama reši taj problem, na način koji ona misli da je najbolji", prokomentarisala je Vilijams.

Iako je naišla na brojne kritike kolega, Naomi je profitirala od njenih skandala. Sponzori mlade teniserke podržali su njenu odluku, što ju je učinilo jednom od sportistkinja sa najvećom zaradom, a sponzori su joj pomogli i da za samo godinu dana zaradi 55,2 miliona dolara.