Ukoliko ste voleli da kupujete u radnjama modnog brenda C&A, nažalost, stižu loše vesti. Modni gigant zatvara sve prodavnice u Srbiji i prema pisanju domaćih medija, sprema se da "beži" iz naše zemlje nakon što je otkriveno da su sedam godina prodavali robu lošeg kvaliteta koju su uvozili iz Kine i na taj način ne samo varali kupce, već i oštetili budžet naše zemlje.

Ova informacija proširila se brzinom svetlosti, a radnici su već od strane menadžmenta dobili i zvanično saopštenje da je pitanje dana kada će firma zatvoriti vrata i ostaviti ih na ulici.

"Uprava kompanije je sazvala u ponedeljak popodne sastanak na kom je saopšteno da bi brzo mogla da prestane sa radom", potvrdilo je više sagovornika za Blic koji su upućeni u ovu priču.

C&A se zatvaraju.
Shutterstock 

Podsetimo, modni lanac C&A došao je u Srbiju 2012. godine, međutim, uprkos tome što je izuzetno popularan izbor mnogih u našoj zemlji, zatvoriće svoja vrata zbog nelegalnog poslovanja i višemilionskog carinskog prekršaja.

Protiv kompanije C&A, postupak je pokrenula Uprava Carina koja je u leto 2021. otkrila malverzacije u vezi sa uvozom robe koja nije njihov brend. Prema saznanjima Blica radi se o švercovanju robe još od 2014.

C&A radnje švercovale su robu iz Kine.
Shutterstock 

"Skoro 7 godina ova kompanija je sa austrijskim špediterom "Quehenberger" radila protiv zakona. Zajedno su omogućili da se ozvaniči švercovana kineska roba kao njihova, tako što su udarali pečat koji je trebalo da bude dokaz originalnosti. Špediter je čak posle pokretanja postupka Uprave Carina promenio ime u Transfera, a kako bi sačuvao reputaciju i mogao dalje da radi u Srbiji", rekao je izvor za Blic koji je napomenuo i da nijedan radnik nije učestvovao u prekršaju.

Inače, modni brend C&A nije jedini koji zatvara vrata u Srbiji. Inače, modni brend C&A nije jedini koji zatvara vrata u Srbiji. Tako je pre njih i Orsay napustio tržište, i zatvorio ukupno 13 prodavnica. Razlog je bio milionski dug, zbog čega su u Austriji prijavili stečaj, a kompanija je raskinula sve ugovore 1. jula o zakupu 197 podružnica. Sve poslovnice u Evropi su zatvorene, a bez posla je ostalo oko 1.500 zaposlenih.

Orsay je zatvorio prodavnice i u Srbiji i u Evropi.
Shutterstock 

Mnogo pre ove situacije, 2020. godine, Mango je zatvorio radnje u Srbiji, a razlog je takođe bio profit. Sve velike kompanije donose odluke na osnovu novca, a online kupovina u njihovom slučaju pokazala se kao isplativija varijanta.

Mango se zatvorio pre dve godine
Shutterstock