Svetski poznati dizajner, Karl Lagerfeld rođen je u Hamburgu 1933. godine u bogatoj nemačkoj porodici, iako je tvrdio da je rođen 1938. godine.

Tačno je da je Karl Oto Lagerfeld, koji je posle izbacio ‘t’ iz prezimena, rođen 10. septembra u Hamburgu u imućnoj porodici, a njegovi roditelji bili su izuzetno obrazovani i načitani, piše "Elle".

Detinjstvo

Sredinom 30-ih godina Hitlerova je moć sve više uzimala maha širom Nemačke, zato je otac odlučio da preseli porodicu u izolovani deo zemlje na severu, gde je Karl rastao uz stariju sestru i polusestru iz očevog prvog braka. Iako tvrdi da se ne seća toga, posebno odnosa nacista prema njegovoj porodici, rođak Kurt u spomenutoj knjizi tvrdi da to nisu bila lepa vremena i da su bili gotovo na ivici gladi.

karl lagerfeld
Youtube 

Karl je detinjstvo pretežno provodio okružen knjigama.

"Kada bih majku zamolio da mi pročita priču, odgovorila bi mi: “Nauči da čitaš”. A kada bih ja odlučio da ispričam priču, rekla bi mi: “Ti možda imaš četiri godine, ali ja nemam”, prisetio se jednom prilikom Karl koji je u školi bio dobar učenik, ali izrazito nedruštven.

"Bio sam previše egzotičan za tu školu. Prezirao sam društvo druge dece. Nisam se igrao s njima, niti me je bilo briga za njih. Jedva da sam odlazio u školu. Sve sam učio kod kuće. Do šeste godine govorio sam nemački, engleski i francuski jezik i to zato što sam sam molio da me nauče. Moj problem je bio taj što mi je bilo smrtno dosadno, želeo sam da budem odrasla osoba, a ne dete. Kao da je detinjstvo trajalo večno - od moje osme do osamnaeste godine prošlo je, činilo mi se, sto godina. Danas roditelji previše bdiju nad decom. Ne bi trebalo da bude tako. Deca moraju da znaju gde im je mesto. Uvek sam bio po strani, čitao ili crtao. I želeo sam da budem tamo. Želeo sam da budem odrasla osoba, želeo sam da me shvataju ozbiljno. Pojam detinjstva i onoga što podrazumeva činio mi se glupim", rekao je Karl koji je jedino obožavao svoju majku, uprkos njenim učestalim kritikama.

karl lagerfeld
JENS KALAENE / AFP / Profimedia 

Jednom mu je prilikom majka rekla da su njegove priče toliko dosadne da bi bilo najbolje da ih izgovori što brže, a kada je napunio 14 godina, rekla mu je: “Ljudi koji puše automatski ističu ruke, a s obzirom na to da tvoje nisu lepe, ne bi trebalo da pušiš”. Verovatno i zato na njegovim rukama često možemo da vidimo rukavice. Ali on to nikada majci nije zamerao, šta više, u intervjuima često brani njene postupke.

Karijera

Karl se u Pariz preselio već 1953. godine. Sa velikom strašću za crtanjem, rešio je da studira istoriju kostima, a voleo je da crta skice koje su ilustrovale stilove različitih perioda, sa posebnim osvrtom na 18. vek.

karl lagerfeld
Youtube 

Godine 1954., nepoznati dizajneri Karl Lagerfeld i Yves Saint Laurent su učestvovali na takmičenju Internacionalnog sekretarijata vune za dizajn (danas poznat kao Woolmark Prize). Karl koji je tada imao 21. godinu, pobedio je u kategoriji za najbolji kaput, dok je Saint Laurent (sa samo 16 godina) pobedio u kategoriji za najbolju haljinu. U žiriju su se nalazili i Hubert de Givenchy i Christian Dior – koji je Sainta Laurenta odmah zaposlio.

Karla je primetio tada poznati modni dizajner Pierre Balmain i počinje da radi kao njegov asistent, a tri godine kasnije dao je otkaz.

"Nisam rođen da bih bio nečiji asistent"kaže Karl. Sledeće tri godine radio je kao umetnički direktor kuće "House of Patou", ali 1961. dosadilo mu je da kreira formalne kreacije po meri za bogatašice.

Posle tri godine počinje da radi kao kreativni direktor poznate modne kuce "Jean Patou". Nakon razlaza sa tom kućom, naredne dve decenije radi kao slobodnjak u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Engleskoj.

karl lagerfeld
youtube printscreen 

Tokom 1965. godine, Karl sreće Fendi sestre, pet žena koje će mu promeniti život, postati druga porodica, zbog čega je dolazio u Italiju nekoliko puta godišnje da bi sa njima radio.

Kao slobodnjak započeo je i saradnju i sa "Chloe", gde 1975. godine lansira svoj prvi istoimeni parfem. Punih 14 godina kreirao je za njih, a zatim ga je nasledila Stela MekKartni.

U trenutku kada je "Chanel" lagano krenuo da bledi i pada u zaborav sredinom osamdesetih godina, Lagerfeld 1983. godine postaje kreativni direktor i vraća toj modnoj kući stari sjaj.

karl lagerfeld
Youtube 

Neverovatno prepoznatljivog izgleda i poznat po oštrom jeziku, na kojem god je projektu radio – svaki bi bio uspešan. Uspeo je da nastavi nasleđe "Chanel" kuće i učini je jednom od najluksuznijih modnih kuća ikada.

Karl je dao novi identitet brendu i potpuno renovirao sve, od ideje do izgleda prodavnica. Zadržao je klasične linije "Chanel" stila, ali ih je na čudesan način modernizovao.

Godišnje je proizvodio čak osam kolekcija za Chanel - što ready-to-wear, što haute couture, pet za italijanski luksuzni brend Fendi, čiji je takođe kreativni direktor i nekoliko za brend s vlastitim imenom.

karl lagerfeld
youtube printscreen 

Lagerfeld je popularnost podigao na novi nivo kada je lansirao majicu sa grafičkim dizajnom: “Karl who?”

Sposobnost da osmisli toliko kreacija za tri različita brenda činilo ga je jedinstvenim modnim dizajnerom, a uz sve to bavio se i fotografijom.

Ljubav prema fotografiji

Karlove fotografije objavljivale su se u najvećim modnim časopisima. Zanimljivo je da je sam snimao Chanelove kampanje i kataloge, a neretko je i umetničku fotografiju izlagao u galerijama. Govorio je četiri svetska jezika - nemački, francuski, engleski i italijanski. U Francuskoj je, osim fotostudija, otvorio i knjižaru 7L i štampariju Édition 7L koja je do sada objavila više od četrdeset naslova. Reč je uglavnom o knjigama čiju je tematiku sam preferirao - uz modu i fotografiju, tu su literatura, humor, oglašavanje, muzika, novine, mitologija, ilustracije i arhitektura.

karl lagerfeld
Youtube 

Ljubavni život

Kada je reč o njegovom ljubavnom životu, Karl se 70-ih godina prvi put zaljubio. Srce mu je osvojio francuski aristokrata i boem Jacques de Bascher, s kojim je delio afinitete prema literaturi, odeći i stilu. Lagerfeld mu je pomagao finansijski, ali nikad nisu živeli zajedno niti su ikada, kako je jednom rekao, spavali zajedno.

"Beskrajno sam ga voleo, ali nikada nismo imali fizički kontakt. Naravno, zaveo me njegov fizički šarm", otkrio je jednom prilikom. Bili su zajedno 18 godina, tokom 70-ih i 80-ih, sve do De Bascherove smrti, izazvane posledicama AIDS-a 1989. godine. Karl je spavao na pomoćnom krevetu u njegovoj bolničkoj sobi i bio uz njega do poslednjeg trenutka. Nije ga napustio ni kad ga je De Bascher varao sa drugim muškarcima.

karl lagerfeld
youtube printscreen 

"Naravno da sam znao za aferu s Laurentom. Yves i ja smo više od 20 godina bili bliski prijatelji. Pierre Bergé, Laurentov tadašnji partner, uništio je naše prijateljstvo. Govorio je da upravljam njihovim odnosom kako bih destabilizovao Laurentovu modnu kuću", kaže i priznaje kako je zažmurio na sve De Bascherove seksualne izlete.

"Smatrao sam da je u tim trenucima bio neuračunljiv. Želeo sam jedino da vidim njegovu lepšu stranu. Nisam bio svestan stvari koje čuva u mraku. Govorio bi mi što je sve radio dok nisam bio pored njega, ali nisam postavljao pitanja", kaže Karl koji nakon njega nije imao novog partnera. Nakon što je preminuo, Lagerfeld je utehu pronašao u hrani, što je i priznao u knjizi u kojoj opisuje svoj put do ponovne mršavosti.

karl lagerfeld sa bradom
youtube printscreen 

Gubitak kilograma

Često je znao da menja svoj izgled, pa je tako za 13 meseci uspeo da smrša 47 kilograma. Njegova knjiga ‘The Karl Lagerfeld Diet’, koju je 2002. objavio u saradnji s lekarom Jean-Claude Houdretom, prodata je u više od milion primeraka.

"Ako vam problemi sa suvišnim kilogramima nisu važni, ako ne žalite za tim što ne možete da nosite trendi odeću malih konfekcijskih brojeva, onda ova knjiga nije za vas", napisao je u predgovoru.

karl lagerfeld
Laurent Vu / Sipa Press / Profimedia 

"Ja sam smršao, a moj lekar je zaradio. Prodali smo gotovo milion primeraka. Nikada ne jedem šećer, sir, hleb... Bila je to jako dobra, zdrava odluka, moj najbolji potez u životu. Srećom, nisam više u opasnosti, nemam slabosti. Kada vidim tonu hrane u studiju, čini mi se kao da je sve to napravljeno od plastike. Čak mi i ne padne na pamet da bi čovek išta od toga mogao da stavi u usta. Osećam se poput životinje u divljini, one ne diraju ono što nemaju nameru da pojedu", objašnjava.

karl lagerfeld
Youtube 

Smrt

Karl Lagerfeld umro je u 86. godini, u februaru 2019. godine nakon borbe sa rakom pankreasa. Svet je šokirao odlukom da svoje bogatstvo ostavio svojoj mački za koju se svi pitaju gde je nakon što su se pojavile informacije da su njegove lične stvari na prodaju, a između ostalog i činijice koje je koristila mačka Šapet.