Koliko puta vam se desilo da vam se skupo plaćeni kupaći kostim raspadne nakon drugog pranja?
Ako ga perete na pogrešan način, to naravno može da uništi materijal i lako možete ostati bez njega, a ako se radi o vama posebno dragom kupaćem, ipak je bolje da malo više pripazite pri pranju istog.

Naravno i na etiketi vašeg kupaćeg može pisati na koji način ga je najbolje prati, sme li u mašinu, ali u većini slučajeva savetuje se pranje na ruke.

Kupaći kostimi nisu obične majice da možete tek tako da ih strpate u mašinu za veš, već oni traže posebno održavanje jer samo tako će dugo trajati i biti kao novi više sezona. Ipak, mašina može biti dobra za početak ili kraj sezone, kada se spremate ili da ga obučete prvi put posle dužeg vremena ili da ga odložite na neko vreme. Tada ga perite u zaštitnoj mrežici za osetljiv veš i na najnižoj temperaturi.

Kako ga prati?

Svaki dan, nakon dolaska sa plaže ili bazena, ručno operite kupaći blagim sapunom i hladnom vodom. Sama voda neće uspeti da otkloni sve tragove soli i hlora, ali svakako niije neophodno svaki put prati kupaći deterdžentom kada ga nosite, ali je neophodno, tj. poželjno je da ga barem posle plivanja i sunčanja isperete hladnom vodom sa česme. Na taj način ćete ukloniti većinu znoja, hlora i prljavštine.

kako se pravilno pere kupaci
Freepik 

Čestice iz bazenske vode (tj. hlor), slana voda, pesak, mleko za sunčanje i ostali „zagađivači“ će učiniti da kupaći postane krt, što će značajno skratiti njegov „život“. Čak i kada nemate vremena da kupaći temeljno operete, ispiranje će smanjiti neželjene efekte.
Naša preporuka je da kupaći izvrnete na naličje, kako bi rizik od oštećenja spoljašnjeg sloja bio što manji i kako biste sačuvali boju.

Ako koristite tečni deterdžent neka bude što nežniji i blaži. Neka se kupaći kiseli nekoliko minuta u mlakoj vodi, a zatim ga isperite.
Kada cedite kupaći posle pranja, ne uvrćite ga i ne gužvajte. Nežno ga stiskajte kako biste uklonili višak vode i ispravite ga da se tako osuši.

pravilno odrzavanje kupaceg kostima
Shutterstock 

Sušenje

Kupaći kostim treba da se osuši prirodno, ali ne na direktom izvoru sunčeve svetlosti. Bolje je da se kupaći suši u zatvorenom prostoru ili u hladu. Potrudite se da kupaći položite pravo, kako se ne bi izgužvao. Već smo napomenuli okretanje kupaćeg kostima naopačke prilikom pranja, ali ostavite ga da se tako i osuši jer ćete sprečiti da boja izbledi.

Ne preporučuje se da ih sušite na suncu ili u mašini za sušenje zato što negativno utiču na likru i spandeks koji su sastavni delovi kupaćeg kostima. Direktna sunčeva svetlost će uticati na boje kupaćeg kostima, dok će i sunce i mašina za sušenje doprineti gubitku elastičnosti vašeg kostima.

kako se susi kupaci
Shutterstock 

Ostali saveti

  • Menjajte kupaće kostime – ako možete, izbegavajte korišćenje istog kupaćeg u roku od 24h. Likri je potrebno 24h da se osuši i vrati u originalni oblik. Menjanjem kostima ćete sprečiti „izgled kese“ i rastezanje vašeg kostima.
  • Izbegavajte da sedite direktno na pesku plaže. Čestice peska se zavlače u materijal kupaćeg kostima ičesto ih ni ispiranje ne može izvući. A da ne pominjemo trenje i oštećivanje površine materijala.
  • Ne uvijajte kupaći u peškir. Peškir je već upio supstance štetne za kupaći kostim, pa mu tim potezom štetite.
  • Izbegavajte đakuzije – Đakuzi jako štetno utiče na kupaći kostim; brom i visoke temperature blede i rastežu kupaći brže od bilo čega drugog. Preporučujemo da nosite stare kostime kada idete u đakuzi i isperite ih odmah nakon izlaska.
  • Izbegavajte ulje – Proizvodi na bazi ulja kao što su kreme za sunčanje i losioni mogu da izazovu gubitak elastina u kupaćem, zbog čega će on izgubiti oblik.