Harizmatična glumica koja nas je osvojila svojom ulogom Line u seriji ,,Budva na pjenu od mora" svoj talenat deli na više polja. Ona je pre svega predivna majka, kreativna dizajnerka, a svoj uspeh i zadovoljstvo postignutim ne krije. Priznaje da do poslednjeg trenutka ne zna kako će izgledati neki model, ali da uvek stremi ka kreiranju haljina koje će pokoriti sezonu i proputovati svet. O inspiraciji, izazovima i tome kako se nosi sa kopiranjem njenih modela, pričala sam da prelepom Budvankom, Milenom Marić.

Da krenemo od početka. Prvo si počela sa dizajniranjem nakita i asesoara, a potom si odlučila da se oprobaš i u kreiranju odeće. Čini se da svoj stil prenosiš i na kreacije koje stvaraš, pa me zanima da li si ikada planirala da se baviš modnim dizajnom i kada se pojavila želja za tim?

Da nisam studirala FDU, sigurno bih studirala modni dizajn. Jedno od najranijih sjećanja je da sam kao djevojcica na Evroviziji navijala za Španiju zbog raskošnih haljina. Sa ružom u kosi sam pratila cijeli događjaj. Tako da me nije začudilo kada sam se prije par godina obrela u modnim vodama. Sjajno zapažanje je da svaki komad haljine koju napravim, je onaj koji bih ja najradije nosila.

O čemu razmišljaš dok kreiraš model u glavi? Kojim ženama su namenjene tvoje haljine?

To je uglavnom momenat, a onda trka ka bloku da prenesem zamisao na papir dok ne utekne. Moje skice uglavnom jedino ja mogu da protumačim, lošija sam u skiciranju nego što bih voljela. Drugim riječima - sin bolje crta od mene. Djevojke koje sa kojima stvaram su navikle na naš kreativni proces, i uvjek dođemo do modela koji je vjeran onome što sam zamislila. Volim da mislim da kreiram za harizmatične, ženstvene i vatrene dame. Stoga su moje haljine #dresseswithcharisma.

Da li ti inspiracija dolazi prirodno ili postoje određena mesta, ljudi ili stvari kojima se vraćaš prilikom kreativnog procesa?

Moja Crna Gora. I more. Španija. More u Španiji. Imala sam priliku da živim u Španiji, taj duh, boje, mirisi i stil su nešto čemu se vraćam kad god stvaram. I moj dom, sve me inspiriše kada sam blizu mog doma i mora. I jos nešto. U martu sam najkreativnija. Još ne znam zašto.

Tvoji modeli se vrlo lako prepoznaju i mnoge poznate dame ih nose. Međutim, zanima me kako se nosiš sa činjenicom da mnogi kopiraju tvoje kreacije? Da li ti to smeta?

Još pamtim momenat kada su mi poslali slike kopija mojih haljina iz turskih fabrika. Lagala bih kada bih rekla da me nije dotaklo tada. Sada je druga priča. Ako ćemo sa vedrije strane, i to je mjera uspjeha, zar ne? Radim raskošne haljine, neke i sa 15 metara materijala. Taj trud i ljubav prema radu se ne kopira. I to se lako vidi. Neobičnije mi je bilo kada su neki domaći brendovi iskopirali neke od modela. To mi još uvek nije jasno.

Koji je najveći izazov za jednog dizajnera, u ovom slučaju tebe?

Vječita potraga za trenucima inspiracije. Sa svaki model potrebno je izmaštati iznova, osjetiti trenutak i šta je to što bi natjeralo djevojke da odlijepe same za sobom.

Za one koji ne znaju, jedna tvoja torba nošena je na reviji modne kuće DIOR. Kakvu je emociju to probudilo u tebi?

DIOR je sustina mode. Djevojka koja je izabrala moju torbu je to uklopila savršeno. Kada sam dobila fotografije, sjećam se da sam je poslala na popriličan broj adresa. Mora da sam bila preponosna. :)

milena-maric-haljine-dizajnerka-moda-intervju
Privatna arhiva 

milena-maric-haljine-dizajnerka-moda-intervju
Privatna arhiva 

Postoji li nešto što bi mogla da izdvojiš kao svoj najveći uspeh?

Slike koje djevojke šalju sa mojim modelima. Taj njihov stav, hod, pogled. Poruke koje razmijenimo, teme o kojima popričamo. U ovom poslu sam da podijelim svoj pogled na svijet, i to što to mogu, je suština uspeha.

Da li zameraš nešto sebi?

Teško pitanje, da znaš. Nekad previše, nekad premalo. Uglavnom teško nalazim balans između svega što želim i svega što moram. Na tome radim svakog dana, nadam se da ću uspjeti.


Koje komade biraš ove jeseni?

Ove jeseni je moj sin krenuo u skolu, uglavnom biram sta sutra da obuče. :) Šalu na stranu, svake sezone mi se čini da "smirujem" svoje koncepte. Kaubojke (njih nikad dosta). I kapute. I na njih haljine u mnogo varijanti.

Šta možemo da očekujemo dalje od tebe?

Ne znam, i to je ljepota svega. Ono čemu uvek stremim jeste taj jedan model koji "pokori" sezonu, i oputuje svet. Kako će komadi izgledati, znaću kao i uvek, u pet do dvanaest.