Iako su poslednjih godina pomalo zapostavljene na modnoj sceni zbog enormne popularnosti cipela poput mokasina ili oksfordica, protekla godina je nagovestila veliki povratak baletanki na radar brendova i brojnih zaljubljenika u modu.

Ove godine se vraća uobičajena varijanta baletanki, sa zaobljenim gornjim delom ukrašenim mašnom ili špicom, a tu su i neodoljive varijante od satena i sa kaišom na risu, koje tradicionalno čine balerininu uniformu.

Bela Hadid nosi baletanke i grejače.
Christopher Peterson / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Kao i na početku milenijuma, baletanke sa potpisom brenda Miu Miu ponovo su poznate po tome što su najpoželjnije, o čemu svedoče street style scene iz svetskih modnih prestonica.

Pored satenskih lepotica Miu Miu, ističu se minimalistički modeli The Row-a, a bez obzira na trendove, Chanelove prepoznatljive baletanke već dugi niz godina predstavljaju must-have model u fashion svetu.

U skladu sa 'balletcore' trendom, posebno popularnim na TikTok-u, modeli inspirisani verzijama za klasični ples po kojima su i dobili ime će, po svemu sudeći, uživati veliku popularnost ove sezone.

Pored dizajnerskih brendova, to su kroz aktuelnu ponudu nagovestili i omiljeni high street brendovi poput španskog Manga i Zare, koji su potvrdili i činjenicu da ćemo u prolećnim mesecima sigurno svuda viđati baletanke.

Somot, koža, saten i neopren samo su neki od materijala koji ulepšavaju modele baletanki sa high street potpisom, sa ukrasnim detaljima poput svetlucavih mašnica, nitni i elegantnog metalik cveća.