Bela boja zidova može se učiniti kao najklasičniji i najjednostavniji izbor. Jer, šta tu ima da se razmišlja, bela je bela, zar ne? Pogrešno!

Iznenadili biste se koliko jedna jednostavna boja može biti kompleksna i uticati na čitavu percepciju prostora.

Ukoliko ima hladan podton, a vi imate nameštaj u neutralnim bojama, prostorija će biti hladna, neprijatna, što se kaže, kao da ste u bolnici.

Bela boja zidova.
Unsplash/ Spacejoy 

 Ali, sa druge strane, dovoljna je samo jedna kap toplijih tonova da bela dobije patinu koja je prijatnija za oko, i da vaša soba postane prostorija u kojoj rado provodite vreme.

Posmatrajte to ovako, baš kao što i crvena ima više nijansi - bordo, cigla, karmin... tako i bela, a mi donosimo koji tonovi su najbolji izbor za boju zidova. Možda će vam se na prvi pogled učiniti da, kod bele, nema toliko velikih razlika, ali verujte, ukoliko ih postavite jednu pored druge, razlika će biti veoma uočljive. 

U domovima klasičnog dizajna

Klasično uređeni domovi biće "ušuškaniji" sa belom koja ima toplije podtonove. Naročito ukoliko je reč o kućama sa dvorištima, gde su zidovi gotovo nastavak balkona.

Slipper Satin

Limeta bela

"Clutch" bela 

Moderni domovi

Moderno uređeni domovi "trpe" igranje belim nijansama, ali je preporuka da ne idete, barem kada su zidovi u pitanju u čisto bele "kreč" nijanse, već da birate tonove koji imaju dodatak žute i slično. 

"Tiha" bela

Off-white

"Pithora" bela

Prostorije u kojima ima mnogo svetla

Sa prostorijama u kojima svetla možete se igrati od svetlih do tamnijih nijansi bele. To će im ujedno dati sofisticiran izgled, a ovaj izbor tonova idealan je i za akcentovanje zidova, stubova i slično.

"White Tie" ("Bela kravata")

"Crna" bela

"Dimity" bela

Pročitajte još: UČINITE DOM MODERNIJIM MESTOM ŠIK SITNICAMA: 20 prolećnih dekoracija - od kuhinje do spavaće sobe

Prostorije koje su mračne

Ukoliko je vaš stan okrenut ka severnoj strani ili jednostavno nemate dovoljno svetla u prostorijama iz bilo kog razloga, preporuka je da birate svetlije nijanse bele. U ovom slučaju najsvetliji tonovi doneće svećinu sobama, ali će, upravo zbog nedostatka svetla izgledati par nijansi tamnije, te to imajte u vidu. 

"Stone I" ("Kamen I") 

Perla

"Timeless" 

Bele koje snižavaju cenu prostoru

Kao što ste već mogli zaključiti iz navedenog, bela sa primesama sivkaste, nude, bež ili sličnih tonova automatski dobija na ceni. Barem tako trenutno tvrde dizajneri enterijera. Shodno tome, na no-no listi, upravo jer čine prostor sterilnim, nalaze se:

Klasična bela...

... kao i bilo koja druga koja ima plavi podton, kao što možete videti na primeru u nastavku.

Da li se slažete sa rečima dizajnera? Pišite nam u komentarima vaše mišljenje.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Zara luster Tiktok/jelenahrga

Izvor: Wanted J. S.