Business of Fashion obavestio je da je putna torba Victoria sada ponovo zamišljena s kožnim materijalom na bazi gljiva. Francuski luksuzni brend udružio je snage sa skoro osnovanom kompanijom MycoWorks sa sedištem u Kaliforniji kako bi razvio alternativu za kožu koja podseća na elemente Hermèsove teleće kože.

MycoWorks trenutno ima patent za pretvaranje micelija, poznatog i kao "mreža niti iz korenske strukture gljiva - u materijal koji imitira svojstva kože".

Tokom poslednjih nekoliko sezona, luksuzna modna industrija zabeležila je veliki pomak u razmišljanima o zelenim rešenjima. Vodeći dizajnerski brendovi, uključujući Gucci, Burberry i Chanel, obećali su da će pri izradi novih modnih komada izbaciti korišćenje krzna egzotične kože. Guccijev Marco Bizzari je izjavio nedavno kako je krzno postalo "pomalo passe".


Umetnički direktor francuske modne kuće Hermès, Pierre-Alexis Dumas fasciniran je prirodnim sirovinama, s tim u vezi je njihova glavna misija i vizija da se predmeti koriste na najbolji mogući način i da im se maksimalizuje njihova dugotrajnost.

Hermès je vrlo jasno stavio do znanja da njihove nove torbe na bazi gljiva neće zameniti one kultne u njihovom uobičajenom asortimanu. Ponudom kože od gljiva, Hermès se nada rešavanju sve veće zabrinutosti potrošača o održivosti životne sredine. Očekuje se da će nova torba biti dostupna do kraja 2021. godine, a takođe se mnogi nadaju da će biti deo Hermèsovih klasičnih torbi od tradicionalnih materijala.