Bačene na sto, obešene preko stolica, natrpane svim sitnicama bez kojih ne možemo zamisliti život, torbe podnose sve i svašta, ali ako ih pravilno ne održavate, vrlo brzo ćete primetiti na njima znakove zanemarivanja. Srećom, to se može lako izbeći i to bez puno uloženog truda i vremena.

Ne zaboravite da je zaštitite od vode

Prvo i najvažnije pravilo je zaštita kožnih ljubimica od vode ili preciznije kiše. Nema ništa gore za prirodnu kožu od toga da pokisne jer to dovodi do gubitka oblika, ali i sjaja. Stoga je važno pošpricati ih zaštitnim sprejom, koji možete pronaći u bolje opremljenim supermarketima. Naprskajte ih pre prvog nošenja, držeći se uputstva i to ponavljajte nekoliko puta godišnje.

tašna
Shutterstock 

"Nahranite" kožu

Prirodna koža zahteva negu, a torbicu u koju ste uložili i nešto više novca svakako treba paziti i maziti. Nabavite profesionalne proizvode za negu kože koji će je nahraniti i sprečiti isušivanje kože, a sačuvaće je i od ogrebotina. Ako na torbi primetite mrlje nemojte posezati na rešenjima iz kućne radinosti poput sirća, sode bikarbone ili vlažnih dečjih maramica jer ćete time naneti nepovratnu štetu. Svakako kupite specijalni proizvod namenjen upravo čišćenju mrlja s kožnih predmeta.

Šta učiniti da ne izgube oblik

Dobro održavana torba je pre svega uredna torba pa je nemojte pretrpavati nepotrebnim stvarima. Kad je ne nosite, izvadite stvari iz nje i odložite je na mesto koje nije pod direktnom sunčevom svetlošću. Najbolje ju je staviti u ormar ili odložitiu zaštitnu pamučnu vreću kako biste je zaštitili od prašine i grebanja. Napunite je svakako pre toga papirom kako bi zadržala originalni oblik.