Kao da baletanke nisu dovoljne, ove sezone se u velikom stilu vraća još jedan polarizujući Y2k trend. Reč je o predimenzioniranim „statement“ kaiševima koji su obeležili početak 2000-ih i kraj 2010-ih, pa nije neobično da milenijalci imaju, u najmanju ruku, pomešana osećanja. U to vreme smo ih nosili u raznim prilikama i kombinacijama – uparene sa tunikama, kargo pantalonama, haljinama i širokim suknjama, u školi, u kancelariji, na crvenom tepihu. Ništa neuobičajeno za deceniju obeleženu stavom „anything goes”, ali ne bismo se iznenadili da nikada ne ponovite ove odevne kombinacije.

Opsesija Y2k stilovima traje već godinama, pa se već neko vreme govori o povratku "chunky" kaiševa. Ipak, predviđamo da će ovog leta zaista postati deo „mejnstrim” mode, o čemu svedoči i ponuda popularnih high street brendova poput Zare i Massimo Dutti-ja, koja u poslednje vreme vrvi „statement” nakitom i modnim dodacima.

Zašto sada? Pa, postoji nekoliko mogućih razloga. Za početak, evidentno je da smo se kolektivno zasitili „clean girl“ estetike, „old money“ i sličnih prefinjenih stilova. Od početka 2024. pojavljuje se sve više maksimalističkih trendova – od životinjskih dezena i jarkih boja do sveprisutnih mašnica, čipke i volana kao okosnice „coquette corea”. Jedan od trendova koje je Pinterest predvideo za ovu godinu bio je „go big“ („veliko“) i čini se da nisu pogrešili – ponovo nosimo velike torbe, skulpturalni nakit, kosu sa puno volumena i – ogromne kaiševe .

Štaviše, ove sezone je u fokusu kaubojska estetika, najviše zahvaljujući Bijonse i Farelu Vilijamsu, pa je bilo za očekivati da ćemo uskoro početi da viđamo sve više kožnih kaiševa sa upadljivim kopčama. Svedoci smo i oživljavanja „boho šika“, estetike koju je teško zamisliti bez kaiša sa etno motivima, poput kožnih resa ili nanizanih okruglih metalnih ploča. Ipak, trendseterke (za sada) još nisu tako smele kao 2000-ih, pa najčešće vidimo „statement“ kaiševe u vrlo jednostavnim kombinacijama – uz dugačku suknju sa volanima, farmerke ili lepršavu letnju haljinu. Tunike, na sreću, još nisu na vidiku.

Bonus video

Pravilo 333 za stilizovanje Instagram/treatingthestreetslikearunway

Izvor: Fashion.hr/ Wanted A.N.