"Ponekad je teško pisati o stvarima koje proživljavaš svaki dan jer teško je ostati objektivan. Isto tako je kad pokušavaš ispričati priču o gradu u kojem živiš, to je kao kad te pitaju da se opišeš u pra kratkih crta, skoro pa da je ista stvar, ali idem to napraviti. 

tomislav-marcijus-arhitektura-osijek-hrvatska
Tomislav Marcijuš 

tomislav-marcijus-arhitektura-osijek-hrvatska
Tomislav Marcijuš 

Osijek, kao glavni i najveći grad istočne Hrvatske bogat je raznim arhitektonskim ostvarenjima, ali ga još posebnijim čini njegova nesjedinjenost još od vremena kada su se donji i gornji grad spojili s baroknom Tvrđom. Osijek je oduvijek arhitekturom bio fotogeničan i privlačan, a paralelno s tim nosi melankoličnu atmosferu koja ga prati iz prošlosti.

Prije nego sam se preselio u Baranju, odrastao sam u strogom centru grada. Kako u svom radu prikazujem sve ono što je u prošlosti ostavilo na meni trag, ova serija nema ništa drugačiji motiv nego prikazati grad na način na koji sam ga ja vidio i da vam prikažem mjesta na kojima možda do sada niste bili.

Volim pratiti svoj instinkt i prikazivati svakodnevne stvari koje mnogi ne primijete. Moj rad nikad nije stvaran za širu publiku i mislim da zbog toga često atmosfera i motiv na mojim fotografijama zaintrigira promatrača", govori Tomislav.

Situacija u svetu mu je ostavila Osijek kao jedini i glavni izvor za fotografije koje stvara. Da mogućnosti trenutno nisu ograničene, kako kaže, nije siguran kada bi završio ovu seriju, a smatra da je došla u pravo vreme. U svemu lošem, pokuša da pronađe put za svoj rad i sve negativno da pretvori u priču koje će barem malo odmaknuti čitatelja od informacija kojima su izloženi svakodnevno. Ova serija je druga strana grada, zabačenija, mističnija i jedna vrsta vremeplova u neka prošla vremena.

Paralelno dok je radio na ovom projektu, otkrio je i fejsbuk stranicu „Osječki Vremeplov“ koja doslovno vraća u prošlost i donosi ton nostalgije koju će svako da oseti. Mnogo toga se promenilo, ali dosta toga je ostalo sakriveno i neistraženo, a to je Tomislav kroz ovu priču pokušao da prenese.

tomislav-marcijus-arhitektura-osijek-hrvatska
Tomislav Marcijuš 

tomislav-marcijus-arhitektura-osijek-hrvatska
Tomislav Marcijuš 

Processed with VSCO with kp3 preset
Tomislav Marcijuš Processed with VSCO with kp3 preset

tomislav-marcijus-arhitektura-osijek-hrvatska
Tomislav Marcijuš 

tomislav-marcijus-arhitektura-osijek-hrvatska
Tomislav Marcijuš 

Mnogi znaju da je Osijek poznat po baroknoj Tvrđi, secesijskom nizu na Europskoj aveniji, Osječkoj katedrali, pešakom mostu, poštanskoj Palati i Kinu Urania. Grad Osijek poznat je i po mnogim drugim stilovima kao što su Spoj neobaroka i secesije kod Ville Reisner, neobarokna Palata Maksimović, historicistički Hotel Royal, secesijska Villa Batory i neobarokni Sokolski Dom te zgrada Fine koja je adaptirana u duhu eklektičnog manirizma.

Takođe, ne treba zaboraviti ni poznata dela moderne arhitekture kao što je fudbalski stadion Gradski vrt, hotel Mursa, kino Europa, kompleks Elektroslavonije, nova zgrada Građevinskog fakulteta. Osijek je grad koji je takođe imao sjajne i svetski priznate arhitekte poput Ljudevita Pelzera, Viktora Axmanna, Josip Tešija, Radovan Mišćevića. Velika imena koja su ostavila neizbrisiv trag u ovome gradu.

"Uvijek se volim referirati na svoju građevinsku struku i onaj se provlači kroz svaki moj rad. Kako volim i pratim arhitekturu ja ću izdvojiti dvije zgrade koje su moji favoriti, a to su dvije ugaone kuće, jedna preko puta druge na križanju Vukovarske i Keršovanijeve ulice, djela poznatog arhitekta Josipa Tešije.

Osijek je neiskorišteni potencijal što prikazuje i ova serija fotografija. Osijek ima bogatu arhitektonsku povijest na koju možemo biti ponosni, ali je potrebno kontinuirano održavanje i ulaganje u grad. Ovo je jedan od načina kojim se može prezentirati i raditi na gradu. U ovo trebaju biti uključene i druge struke i pomoći da sredina jednog grada bude ono što zaslužuje i da se iskoristi njezin maksimalni potencijal", završio je Tomislav.