"Fotografija me je oduvek fascinirala. Studirala sam pravo i na drugoj godini sam otkrila fotografski sajt Flickr gde sam se prvi put upoznala sa radom velikog broja sjajnih fotografa. Te fotografije su me jednostavno oduševile - to nisu bile fotografije koje sam navikla da viđam, nego apsolutno drugačije. Emocije, priča.. Toliko su me zaintrigirale, da sam i ja odlučila da probam da se bavim fotografijom", ističe Jovana.

Jovana Rikalo
Wanted Jovana Rikalo

Njeni radovi deluju kao da nisu fotografisani na Zemlji, te onda ni ne čudi vremenski period koji je potreban za njihovo nastajanje.

"Nekad traje od nekoliko dana, a nekad nekoliko meseci. Svaki projekat iziskuje dosta vremena koje podrazumeva odabir modela, razradu ideje, istraživanje lokacije, odabir rekvizita koje je nekad potrebno napraviti i do mesec, dva. Dosta toga se ne vidi, šta se dešava iza kamere. U svakom slučaju - u pitanju je jedan veliki proces u kome zaista uživam. Svaki detalj mi je bitan i veliki sam perfekcionista u poslu."

Pitala sam je i gde pronalazi modele i rekvizite, a gde inspiraciju.

"Inspiraciju nalazim svuda oko sebe, a najviše u životu i ljudima, bajkama. Modeli mi se uglavnom sami jave na instagramu jer znaju za kojim crtama lica tragam: pastelne boje kose, svetle oči, čudna i drugačija lepota, itd."

Pričale smo i o tome da li u današnje doba hiperprodukcije orginalnost postoji?

"Ne postoji. Sve je danas viđeno, ali način na koji predstavite koncept se ne vidi. U tome leži jedinstvenost."

Jovanu sam pitala i da prokomentariše stav mnogih kritičara da digitalna fotografija "uništava autentičnost".

"Svako ima pravo da kreira ono u čemu uživa. Smatram da dokle god se neko oseća ispunjenim dok nešto radi, to je okej i da treba da nastavi. Neko će više voleti digitalnu fotografiju, neko ne i to je skroz normalno."

Otkrila mi je i to šta sve jedan umetnik mora da prođe da bi došao do uspeha.

"Mora da testira sebe, da bude svoj i da korača samo napred. Fotografija, kao i svaki drugi posao i umetnost, nije uopšte lak. Postoji dosta odricanja, kritika, padova. Mene je fotografija i promenila u smislu da sam upoznala sebe i drage ljude. Vidim svet drugačijim očima i trudim se da uvek napredujem."

Za kraj je podelila i svoje planove za budućnost.

"Radionice fotografije održavam svakog meseca, tako da će se to nastaviti. Imam i dosta novih projekata, klipova i nekih stvari koje neću otkriti jer treba da budu iznenadjenje."