Kao odgovor na aktuelnu globalnu situaciju, modne revije se iz realnog izmeštaju u digitalni svet, te je Marina svoju novu kolekciju „Ukiyo“ predstavila svetskoj publici 5. septembra na International Digital Fashion Week.

Ovoga puta predstavila je kožnih torbi „Ukiyo“. Reč je o multifunkcionalnim torbama autentičnog dizajna, futurističkih linija. Torba može da se nosi na više načina – kao ranac, torba na jedno rame ili pismo torbica. Kada se nosi kao ranac na leđima, onda je i odevni predmet. „Ukiyo“ osvaja publiku širom sveta i Marina ima velike planove sa ovom torbom.

Sa njom sam pričala o prvim koracima u svetu mode, Njujorku i budućnosti.

"Od malih nogu sam pokazivala interesovanje ka ovoj delatnosti i sa osam godina mama me je učila da šijem, što je zasebno umeće u ovoj oblasti. Tok se u međuvremenu promenio i za mene su postojali malo drugačiji planovi, iako na njih nisam imala nikakav uticaj. Međutim, kada se ponovo to probudilo, upisala sam Akademiju za modu, iako sam pre toga potpuno išla u drugom pravcu. Drago mi je što sam sticala iskustva na tom putu, radeći nešto potpuno drugačije, ali sada znam da sam u tom trenutku odluke da upišem Modnu akademiju, ponovo pronašla sebe i tako je sve počelo da dobija smisao. Smisao mog životnog stil pre svega, koji sam lako projektovala kroz moje modne kolekcije. Vrlo brzo sam počela da izlažem na modnim revijama. Učenje kroz svaku kolekciju bilo je neprocenjivo, i mislim da je i dalje, samo sa jednom dozom lakoće.

Marina je istakla i svoj najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri.

"Na nivou profesionalnog, svaka kolekcija mi je uspeh, jer proces je veliki izazov, i svakako ističem NYFW. Na ličom nivou, to je izlazak iz zone komfora, koji je takođe povezan i sa profesionalim."

Takođe, pričala je i o razlogu zbog kog se fokusirala na dizajn aksesoara.

"Želela sam da usmerim fokus na jednu stvar koju mogu da razradim i izgradim do maksimuma, a svi znamo da u modi, limiti ne postoje, jer sve je toliko prebukirano i puno svega. Sa ovom torbom napravila sam nešto što nije do sada napravljeno i zaista sam ponosna na svoj dizajn UniUkiyo torbe. Nastala je iz odevnog komada, što je čini jos specifičnijom."

Njujork, u kojem živi već tri godine, predstavlja joj dodatnu inspiraciju.

"Ovaj grad čini energija najrazličitijih ljudi iz celog sveta. I to je ono zbog čega je poseban i inspirativan - to je grad u kom se sve kreće jako brzo. Nemoguće je ne osetiti inspiraciju, a posebno za kreativne ljude. Inspiriše na svim nivoima, mnogo daje, ali i mnogo traži."

A koliko je teško probiti se u jednoj svetskoj modnoj prestonici?

"Nije teško ako pratiš svoj put. Tehnički, ali i suštinski je sve izvodljivo, ali postoje koraci koji moraju da se pređu, posebno kada to nije tvoj matični grad kao ni tvoja kultura, tradicija.. Prvo su koraci upoznavanja, pa prilagođavanja i onda se na taj način pronađe individualni i lični put za svakog. Modni deo je ovde dosta jak i centalnan je i dobro je što ima puno prostora za sve modne dizajnere, stilove, pravce, jer kad jednom pronađes svoju klijentelu, sve se razvija lakše.. Ja sam sada negde na tom delu."

Za kraj, Marina je podelila i svoje planove za budućnost.

"Lako pitanje, ali teško je odgovoriti.. Lično sam vođena vizijom kroz modu i kad sam počinjala da se bavim ovim poslom i kad su me prijatelji pitali šta planiram sa tim i gde idem, nisam imala pojma, samo sam osećala neku sigurnost dok sam stvarala i kreirala... Nisam se bavila tehničkim pitanjima, jer sam verovala da je to samo manifestacija.. Iz jednog NE plana da dođem ovde u Njujork, da se preselim i počnem sve ispočetka, sa trenutnim stanjem i razvijanjem stvari, mogu samo da kazem "Ko to zna". Volim svoje putovanje i planiram jedino da uživam u njemu."