Da li ste znali da postoji alternativa klasičnim tečnim parfemima na rasprašivač? Koliko beauty industrija napreduje iz dana u dan vidljivo je i na ovakvim primerima. Posle čvrstih šampona stigli su nam i parfemi u ovom obliku. Da li ste ikada mogli da zamislite da parfem nanesete prstom, a da ga ne špricnete? Njihova pakovanja prodaju se u limenim kutijama, a ne bočicama... Ono što ih nimalo ne razlikuje od klasičnih parfema jeste dugotrajnost mirisa, a jedna od prednosti je i negujuća formula.

Čvrsti parfemi su dufotrajni kao klasični.
Shutterstock 

Klasični tečni parfemi su mešavina alkohola, vode i esencija mirisa, dok su osnova čvrstih parfema voskovi, najčešće pčelinji, ši puter i aromatična cvetna i biljna ulja. Da oni su čvrsti, pakuju se u limene kutijice, a nanose prstom tako što se razmažu na određeno mesto. Poput klasičnih tečnih, i oni najbolje dolaze do izražaja kad se nanesu na pulsne tačke, vrat, grudi, zglobove i iza ušiju.

Mirišu i neguju

Čvrsti parfemi teško će zameniti tečne, ali imaju nekoliko prednosti. Prvo, u njima nema alkohola, već samo ulja i voska, tako da imaju jednu mirisnu notu manje, odnosno miris im se ne menja tokom vremena kako alkohol isparava. Drugo, zbog voska i ši putera pored mirisa često sadrže i kokosovo, jojobino ili bademovo ulje koji odlično hidriraju kožu, pa oni i neguju kožu. Imaju jedan intenzitet mirisa, pa ne morate da birate između parfema, kolonske ili toaletne vode. Traju ceo dan, a kako im je osnova vosak koji se topi, tako otpuštaju miris celog dana pošto telo zagreva vosak.

Traju duže

Nekad im treba više vremena da se osete sve note, ali kako se telo zagreva, tako i čvrsti parfem dolazi do punog izražaja. Nije zanemarljivo ni što su pakovanja mnogo lakša, ne mogu da se razbiju i idealna su da ih nosite u tašni i uvek imate pri sebi. Čvrsti parfemi su koncentrisaniji od tečnih varijanti, a miris je podjednako intenzivan.

Devojka miriše parfem.
Shutterstock 

Nanose se na pulsne tačke

Zaboravite jutarnje špricanje i počnite da se navikavate da završni dodir pred izlazak iz kuće bude da otvorite kutijicu, prstom naneste čvrsti parfem po vratu, zglobu i iza uha. Za početak nanosite manje količine dok se ne naviknite i ne odredite koliko tačno parfema želite da nanesete.