Parfem je od suštinskog značaja za francuski l’art de vivre.

Od kada je Pierre-François-Pascal Guerlain 1828. godine u Parizu počeo da prodaje prve mirise u bocama, preko kultnih parfema Coco Chanel, pa sve do danas, ljubav između Francuskinja i parfema veoma je duboka. Zato ne postoje bolji sagovornici na temu mirisnih nota od Parižanka čiji je laissez-faire pristup nezi i lepoti već decenijama fenomen koji se proučava širom sveta. 

Modna ikona Sabina Socol kaže da parfem nanosi svaki dan, pa čak i tokom onih dana kada zna da će ostati sama kod kuće.

Iako ne vole da dele svoje tajne kada su u pitanju parfemi, jer ne žele da odmah odete u parfimeriju i kupite isti miris one su spremne da sa vama podele neke od zanimljivih saveta kada je odabir odgovarajućeg parfema u pitanju.

PRONAĐITE ODGOVARAJUĆI PARFEM I NE MENJAJTE GA

– Francuskinje su verne svojim parfemima. One nose istu mirisnu notu godinama i u svim prilikama, bez obzira da li je dan ili veče, leto ili zima. Žene u Americi vole da imaju na desetine parfema i da kupuju nove mirisne note koje su otkrile u časopisima ili u robnim kućama u kojima prodavci veoma napadno nameću nove proizvode. Ja ne volim nove parfeme, naročito one koji u sebi imaju previše arome irisa i grejpa.

Kako Francuskinje pronalaze idealan parfem?
Shutterstock 

IZABERITE PARFEM U SKLADU S VAŠIM GODINAMA

– Kada sam bila mlada devojka nosila sam parfem s jakom aromom pačulija sve dok mi moj deda nije skrenuo pažnju da je to mirisna nota za daleko zrelije žene. Tada sam počela da upotrebljavam parfem sa dominantnom notom sandalovine, a potom sam dugo nosila Chanel Cuir de Russie koji je bio dostupan samo u Rue Cambon. Kasnije sam na nagovor prijateljica prešla na Mitsouko od Guerlaina. Volim mošusne mirise, a iritiraju me oni sa mirisom hrane kao što su sa aromom vanile i čokolade.

SUPTILNOST JE NAJVAŽNIJA

– Francuskinje ne vole napadne stvari, pa se istog pravila drže i prilikom nanošenja parfema. Parfem nanosim na vratu, rukama i šalu. Ovaj poslednji trik naučila sam od bake.

Francuskinje biraju suptilne mirisne note.
Unsplash 

NIKAD NE KOMBINUJTE DVA PARFEMA

– Da biste mogli da napravite dobru kombinaciju dva parfema morate biti stručnjak, a malo koja žena ima tako istančano čulo mirisa. Zato je najbolje da se uvek držite jednog parfema.

NE ZADRŽAVAJTE SE SAMO NA PARFEMISANJE TELA

– Francuskinje vole mirise, pa tako koriste i parfeme za kuću i auto. Lično imam mnogo parfema i mirišljavih sveća u svom stanu, kancelariji i autu. Često koristim i mirišljave štapiće u prostorijama u kojima provodim vreme.