Zavodljive, duge i guste trepavice san su svake žene. Njihova čar je i u tome što naglašavaju oči i daju licu potpuno drugačiji izraz.

Ukoliko su se vremenom istanjile i izgubile željenu formu, moguće i od svilenih trepavica, vreme je da ponovo zablistate i vratite zavodljivost pogleda kojim ćete oboriti s nogu svakog muškarca.

Pre nego što pređemo na konkretne savete, potrebno je da znate da je dugogodišnje šminkanje i nepravilno skidanje šminke veliki neprijatelj vaših trepavica. Može dovesti do oštećenja korena trepavica, vremenom postaju slabije, pa čak i opadaju.

Šta učiniti da trepavice brže rastu i postanu gušće?

1. Češljanje

Zašto je korisno: Češljanjem trepavica se podstiče prokrvljenost i stimuliše rast.

Kako: Upotrebite staru četkicu od maskare koju ste prethodno dobro očistili i oprali. Na četkicu nakapajte par kapi vitamina E i češljajte svoje trepavice od korena prema vrhovima približno 3-5 minuta dnevno.

cesljanje trepavica
Shutterstock 

2. Ulja

Zašto je korisno: Ricinusovo ulje, maslinovo i ulje kokosa sadrže kiseline koje doprinose zdravlju folikula trepavica i čine ih lepšim.

Kako: Nanesite kap ulja na čistu četkicu ili na prst pa razmažite po trepavicama pre spavanja. Možete koristiti jedno ili mešavinu više ulja. Savetujemo upotrebu ricinusovog ulja jer dokazano podstiče rast trepavica, obrva i kose.

3. Vazelin

Zašto je korisno: Vazelin umiruje i hidrira suve trepavice.

Kako: Pažljivo ga nanesite na trepavice uz pomoć četkice ili prstom. Savjetuje se upotreba pre spavanja, a nakon buđenja potrebno je temeljno očistiti i umiti lice i oči. Trepavice će biti čvršće.

vazelin
Shutterstock 

4. Zdrava ishrana

Zašto je korisno: Nedostatak vitamina može uzrokovati gubitak kose, trepavica i obrva.

Kako: U svoju ishranu unesite više proteina, vitamina i hrane bogate zdravim mastima: orašasto voće, belo meso, ribe, jaja, voće i povrće.

5. Zeleni čaj

Zašto je korisno: Zeleni čaj je bogat antioksidansima i vitaminima i sastavni je deo sastojaka mnogobrojnih kozmetičkih preparata kao što su šamponi i balzami protiv opadanja kose.

Kako: Skuvajte šoljicu jakog zelenog čaja i ostavite da se ohladi. Tupfer umočite u čaj i nanesite na vaše trepavice 2x u toku dana.

zeleni caj
Unsplash/Nathan Dumlao 

6. Aloe vera

Zašto je korisno: Aloe vera odlično pospešuju jačanje kose i trepavica.

Kako: Iz svežeg lista aloe vere istisnite par kapi soka koji ćete zatim naneti na trepavice. Najbolje je pustiti djelovati preko noći i ujutro isprati. Možete koristiti mešavinu ricinusovog ulja i soka aloe vere.

7. Masaža

Zašto je korisno: Masažom se podstiče bolje upijanje hranjivih stvari te stimuliše rast trepavica.

Kako: Masiranje kapka i trepavica približno 5 minuta nekim od ulja podstiče rast.

trepavice
Freepik 

8. Maska od jaja

Zašto je korisno: Jaja sadrže biotin i vitamin B koji pomažu pri jačanju trepavica i sprečavaju njihovo opadanje.

Kako: Pomešajte 1 jaje i kašiku vazelina. Mešavinu nanesite na trepavice pa pustite da deluje nekoliko minuta, a potom isperite. Postupak ponavljajte jednom nedeljno.

9. Čišćenje

Zašto je korisno: Ako ne uklonite maskaru pre spavanja vaše trepavice su podložne lomljenju i na taj način postaju slabe.

Kako: Temeljno uklonite svu šminku. Za čišćenje možete koristiti prirodna ulja kao što su maslinovo, bademovo ili kokosovo. Istovremeno će trepavice očistiti i nahraniti.

nanosenje maskare
Shutterstock 

10. Dani bez make up-a

Zašto je korisno: Neke maskare sadrže u sebi saskojke koji isušuju trepavice, a to se posebno odnosi na vodootporne maskare.

Kako: S vremena na vreme priuštite svojim očima malo odmora od šminke i to najmanje jednom nedeljno. Isto tako se ne ustručavajte da bacite stare osušene maskare jer mogu biti prouzrokovati upalu oči.