Iako na Tiktoku možete naći mnoštvo korisnih saveta, kada je u pitanju zdravlje, možda bi ipak bilo bolje da slušate reči stručnjaka i ne rizikujete da produbite i pogoršate probleme.

U poslednje vreme, društvene mreže su zatrpane istant rešenjima koja "za tren oka rešavaju sve", pogotovo probleme sa tenom, bubuljicama i aknama.

Ono što je najgore je upravo što među internet stručnjacima ima i selebritija koji se odjednom razumeju u sve, a pogotovo u negu kože.

Nažalost, rezultat je neretko daleko gore stanje nego što je bilo, kao i zapaljenski procesi koji kasnije zahtevaju ozbiljno lečenje, a za posledicu često imaju i ožiljke.

nega koze
Freepik 

Pasta za zube protiv bubuljica

"Ova ideja dugo postoji, i to zato što su paste za zube nekada sadržale antibakterijska svojstva – triclosan i supstance koje isušuju poput sode bikarbone i hydrogen peroxide", tvrdi dr Marisa Geršik za Huffpost.

nega koze pastom za zube
Freepik 

Ona apeluje da budemo svesni rizika od iritacije i isušivanja kože, posebno ukoliko se nanese na celo lice.

Krompir u borbi protiv akni

Ovo je još jedna TikTok senzacija gde ljudi stavljaju komadiće sirovog krompira na bubuljice, kako bi tako nestale.

"Mnogi ovo opravdavaju time što krompir sadrži malo salicilne kiseline, ali ovaj trend sa krompirom je stvarno smešan i nema efekta", kaže dr Geršik.

krompir za bubuljice
Shutterstock 

Doktorka se dalje pita zašto bi iko stavljao sirovo povrće na lice kada postoje delotvorni tretmani za akne i bubuljice, i generalno problematičnu kožu.

Dodala je i da alergije na krompir i te kako postoje i mogu imati ozbiljne posledice.

Stavljanje leda na kožu

"Korišćenje leda za bubuljice da biste smanjili otok jedino nije opasno, ako se radi kako treba", kaže dr Eni Gonzales. "Vrlo često su bubuljice i ciste upaljene, a led smanjuje taj otok".

Ipak, upozorava nas sve da ne treba da stavljamo led direktno na kožu. Nego da ga umotamo u čistu pamučnu krpu i tako prinesemo licu. Ne trljamo, nego prislonimo.

led za kozu
Shutterstock 

Dr Šila Farang se takođe slaže da ne treba led stavljati direktno na lice.

"Direktan kontakt leda i kože je može oštetiti – mikroskopska promrznuća su moguća," objasnila je. Zato nam za otečeno lice preporučuje da kremu držimo u frižideru, tako da je hladna, ali ne ledena. I to jednostavno može ublažiti otok".

Lepljenje flastera preko bubuljica

Još jedna popularan trend – koji nema smisla.

"Ne deluje i to samo štiti bubuljicu od spoljašnjih uticaja. Što nikako ne leči ‘aktivnu’ aknu ili bubuljicu.", kaže dr Palm.

hejli biber hanzaplast za bubuljice
pritnscreen/tiktok 

Dodala je da iako su retke, alergijske reakcije na flastere su i dalje moguće. I ako ih držite dugo bez čišćenja, mogu se razviti i ozbiljnijne infekcije.

Upotreba tečnog hlorofila

Ovo je bio popularan trend na Tviteru početkom ove godine.

"Hlorofil je naime bezbedan za ljudsku upotrebu, ali njegove dobrodbiti nisu dokazane. Verovatno je bolje konzumirati hlorofil tako što ćete jesti više zelenog voća", kaže dr Hedli King.

@chlorophyllwater

which form of chlorophyll are you choosing?? let us know ✨ ##chlorophyll##chlorophylldrops##chlorophyllwater

♬ 1991 - ♡

"Postoje neka istraživanja koja tvrde da tečni hlorofil može smanjiti akne zbog svojih protivupalnih i antibakterijskih osobina. Ali ne znamo i dalje da li to važi za oralnu upotrebu."

Limunov sok protiv ožiljaka

Mnogi koriste sok od limuna da bi uklonili ožiljke od akni. Iako to deluje ljudima kao da su obrnuli igricu, dermatolozi se nikako ne slažu.

"Kako se svi razlikujemo jedni od drugih, bjuti rutina koja jednoj osobi deluje, drugoj možda neće ili bi čak mogla da bude i štetna", kaže dr Džejms Ralston.

limunov sok protiv oziljaka
Freepik 

"Na primer limunska kiselina je veoma jaka, i na nečijoj koži može da izazove iritaciju, posebno onima sa osetljivom kožom. Takođe, može izazvati depigmentaciju, posebno kod onih sa tamnijim tipom kože."

Prskanje slane vode

Prskanje lica slanom vodom da bi se tako rešili akni je generalno bezopasno, ali nema ni ikakvog potvrđenog efekta, tvrdi doktor King.

"So možda pomogne i isuši bubuljice, i moglo bi to imati blagi protivupalni efekat. Ali svakako, postoji mnogo boljih i naučno dokazanih opcija!" potvrdila je doktorka.

slana voda za bubuljice
freepik/lookstudio 

Samo zato što nam nešto na internetu deluje kao ‘potpuno prirodno’ ii kao brzinsko rešenje – ne znači da je preporučljivo za upotrebu i za vašu kožu.