Na internetu se svakodnevno mogu pročitati brojni saveti o nezi kože i kose, ali iako na prvu deluju veoma efikasno, i uverljivo, činjenica je da određene stvari ni u ludilu ne bi trebalo da primenjujete.

Primera radi, pročitali ste da je preporučljivo umasirati sirovo jaje u kosu i dobili katastrofalne rezultate? Neko vam je rekao da ispucale vrhove možete eliminisati skupim uljima, a izgleda da ništa osim šišanja ne deluje? Mi smo, kao i vi, bili kompletno zbunjeni oko toga šta je štetno, a šta korisno za negu kože i kose, pa smo odlučili da sumiramo najveće bjuti mitove i objasnimo vam zašto nemaju efekta.

Evo 10 najgorih bjuti saveta...

1. Piling treba da radite svaki dan

ZAŠTO NE: U ratu protiv mrtvih stanica kože piling zaista jeste moćno oružje, ali ne ako se koristi na svakodnevnoj bazi jer takvim tempom može uzrokovati iritaciju kože pre nego što se gornji sloj oporavi, te sprečiti lučenje prirodnih masnoća.

Piling ne treba raditi svaki dan.
Freepik 

Piling treba nanositi 2-3 puta nedeljno zavisno od osetljivosti vaše kože.

2. Svakodnevno nanošenje šminke je vrlo štetno

ZAŠTO NE: Ako se na pravilan način brinemo o svojoj koži, bez preskakanja koraka u planiranoj beauty rutini, pod uslovom da uvek, ali UVEK skinemo šminku pre spavanja, i da redovno čistimo četkice i sunđere za nanošenje make-upa, svakodnevno šminkanje je sasvim u redu.

Svakodnevno šminkanje nije štetno ukoliko je skidate svake večeri.
Shutterstock 

3. Lak za kosu možete koristiti za fiksiranje šminke

ZAŠTO NE: Lak za kosu s razlogom se zove lak za kosu, i iako može biti vrlo efikasan na vašoj kosi, nipošto ga nemojte prskati na kožu jer obiluje štetnim sastojcima koji će vašu kožu isušiti i postarati, a ostaviće i neugodni lepljivi osećaj.

Lak za kosu ne bi trebalo koristiti za fiksiranje šminke.
Shutterstock 

4. Što je veći faktor protiv štetnih sunčevih zraka, to je bolja zaštita

ZAŠTO NE: Zaštitni faktor odnosi se na zaštitu od UVB radijacije, koja je glavni uzrok bolesti kože i opekotina, ali treba uzeti u obzir i zaštitu od UVA radijacije koja uzrokuje ubrzano starenje kože.

Kreme za sunčanje ne mogu zaštititi od opekotina.
Freepik 

Pri kupovini zaštitne kreme svakako proverite da deluje protiv obe vrste zračenja. S nanošenjem visokog faktora, ljudi se često opuste i provode puno vremena na direktnom suncu i preskaču ponovno nanošenje kreme, što onda deluje potpuno kontraproduktivno jer im UVA zraci jako naštete.

5. Ukoliko ste pocrneli ne možete da dobijete opekotine

ZAŠTO NE: Dermatolozi uopšte ne uspevaju da objasne otkud va suluda ideja, no zapamtite jednom i zauvek, jedino što će sprečiti opekotine je nanošenje kvalitetne kreme nekoliko puta dnevno.

Čak i ako ste prethodno pocrneli možete dobiti opekotine.
Shutterstock 

6. Redovno šišanje podstaćiće brži rast kose

ZAŠTO NE: Redovno šišanje ispucalih vrhova nesumnjivo će poboljšati zdravlje vaše kose, no neće imati nikakav uticaj na brzinu rasta kose, s obzirom da to regulišu folikule na temenu.

Redovno šišanje neće učiniti da kosa brže raste.
Shutterstock 

7. Pasta za zube je instant lek za bubuljice

ZAŠTO NE: I dok će pasta za zube uspešno isušiti prištiće, postoji niz štetnih sastojaka koji deluju protiv bakterija u ustima, no ne i protiv onih na koži, baš naprotiv, nanošenje paste za zube na kožu lica može uzrokovati dermatitis i druge kožne probleme, uključujući upravo bubuljice.

Pasta za zube ne sme se stavljati na bubuljice.
Freepik/gpointstudio 

8. Često menjanje proizvoda za negu kože je poželjno

ZAŠTO NE: Koža voli konzistentnost, i ako dobro reagira na beauty rutinu kojoj ju izlažete, nema potrebe da išta menjate.

Proizvode za negu kože ne treba preterano menjati.
Shutterstock 

9. Najbolji način da dobijete dovoljan nivo vitamina D jeste izlaganje suncu

ZAŠTO NE: Vitamin D u organizam se treba unositi prvenstveno kroz hranu, na primer kroz mlečne proizvode i ribu. Zatim i kroz suplemente, a onda naravno i umerenim izlaganjem suncu.

Vitamin D u organizam se treba unositi prvenstveno kroz hranu
Shutterstock 

10. Ako imate masnu kosu, nemojte nanositi regenerator

ZAŠTO NE: Regenerator nema nikakve dokazane direktne veze s masnoćom kose, sve dok ga korisite na pravilan način. Nemojte ga nanositi na teme, već isključivo na vrhove, i ne preterujte s količinom.

Regenerator treba nanositi samo na krajeve.
Anna Bizon/Gpoint Studio