ZAŠTO JE VAŽNO DA HORMONI BUDU U RAVNOTEŽI? Vaša koža, kosa i nokti najbolje će izgledati kada primenite OVE SAVETE

Hormonske promene imaju ogroman uticaj na vašu kožu, što znači da se svaka faza života žene vidi na njenom licu.

Shutterstock

Iako hormone najčešće povezujemo s hronično lošim raspoloženjem i ponašanjem u tinejdžerskim danima, i iako se oni smiruju s godinama, oni su i dalje dobrim delom zaslužni za stanje naše kože. Oni su ti koji utiču na našu kožu - da li će biti masna, puna akni ili će blistava...

Kada su hormoni van ravnoteže, to se vidi na našoj koži, kosi i noktima. Višak muških hormona (koje imamo i mi žene) uzrokovaće masniju kožu i pojačanu maljavost.

I kod muškaraca i kod žena višak muških hormona može dovesti do razvoja akni. Premalo ženskih hormona (estrogena i progesterona) rezultiraće suhom kožom, s nedostatkom kolagena i elastina.

Vaša koža, kosa i nokti najbolje će izgledati i biti najzdraviji kada hormoni budu u ravnoteži, a kako biste to postigli, donosimo stvari koje biste trebali izbegavati budući da doprinose hormonalnom disbalansu.

Pušenje

Pušenje smanjuje lučenje estrogena iz jajnika i uništava zalihe estrogena u jetri. Ukratko, hormoni će vam ispasti iz ravnoteže zbog čega će vaša koža patiti (a i ostatak tela).

Nedostatak sna

Nedovoljno sna izazvaće stres za vaše telo, što će dovesti do otpuštanja hormona stresa poput adrenalina i testosterona, a koji će intenzivirati lučenje žlezda lojnica. Vaša koža biće masnija i sklonija brojnim nepravilnostima.

Unsplash/Yuris Alhumaydy 

Kravlje mleko

Nećemo vam preporučiti da prestanete da konzumirate mlečne proizvode, ali morate biti svesni da mleko sadrži vlastite hormone koji nakon unosa u organizam nastavljaju biti aktivni pa mogu uzrokovati iste probleme kao i svi ostali hormoni.

Prerađena hrana

Svi smo svesni koliko su prerađene namirnice poput belog brašna nezdrave, ali mnogi ne razmišljaju o uticaju istih na kožu.

Kada konzumiramo ovakve namirnice, povećava se nivo šećera u krvi zbog čega se proizvode i povećane količine inzulina. A veće količine inzulina znače lučenje više muških hormona što dovodi do proširenih pora i problema s tenom. Držite se voća, povrća i integralnih namirnica.

Shutterstock 

izvor: cosmopolitan