Na domaćem tržištu pojavili su se posebni žileti za lice, kojima se u kućnim uslovima može obaviti tretman koji se naziva dermaplaning. Ovo može da bude veoma opasno za kožu, upozorava kozmetičarka Maja Milivojević.

Dermaplaning je tretman kože koji koristi žilet za piling, kako bi se uklonile mrtve ćelije kože i dlake sa vašeg lica.

Osnovni koncept dermaplaninga je isti kao kod brijanja – usmeravanjem sterilnog žileta pod uglom od 45 stepeni i laganim povlačenjem preko kože uklanjaju se mrtve ćelije i druge prljaštvine zbog kojih površina kože može izgledati neravnomerna.

Čak ni mnogi kozmetičari nisu obučeni za ovaj tretman – što ukazuje da ćemo sami imati još manje znanja da ga pravilo obavimo, a greške možemo skupo platiti.

“Poenta je da se skinu mrtvi slojevi kože, ali čak ni stručni kozmetičari ne bi trebalo da rade taj tretman ako nisu obučeni. Sada su ti žileti dostupni i svako može da ih kupi, što je jako opasno jer mogu da se iseku i da se ozbiljno povrede. Pojava takvih proizvoda u slobodnoj prodaji je veoma pogrešna”, za Nova.rs kaže Maja Milivojević iz Kim Cosmetica studija. 

Dermaplaning može izazvati veoma ozbiljne probleme na koži.

Možete da se isečete i da vam ostane ožiljak ili da napravite neku dublju traumu, da pogodite nerv i izazovete paralizu lica. To je slično kao sa botoksom i filerima. Ako vas ubodu na mesto koje je pogrešno, možete da vam naprave paralizu mišića”, upozorava Milivojević.

Umesto dermaplaninga, u kućnim uslovima je možda bolje odraditi neku drugu vrstu piling lica, poput mehaničkog pilinga, savetuje kozmetičarka.

“Možete uraditi piling sa projinim brašnom, ili kupiti neki u bilo kojoj parfimeriji – to je sigurno bezbedniji način”, rekla je Milivojević.

Kako izgleda tretman?

Osoba koja radi vaš tretman će uzeti novo sterilno sečivo i prevlačiti ga preko vaše kože veoma nežno. U proseku, jedan tretman traje trideset minuta, a valjalo bi da se ponovi nekoliko puta zarad najboljih rezultata. Osećaj koji imate dok se tretman radi je nežno grebanje. Kada se tretman uradi kako treba, skida se samo gornji sloj epiderma koji se sastoji od mrtvih ćelija, tako da bol nije deo ove priče.

Ko bi trebalo da razmotri ovaj tretman?

Ako samo želite eksfolijaciju, možete preskočiti dermaplaning. Mikrodermoabrazija i hemijski pilinzi su druge alternative koje mogu odgovoriti na vaše potrebe. Ako imate dosta dlačica na licu, na ovaj način ih možete bezbedno ukloniti, dok istovremeno eksfolirate kožu.

Da li postoji razlog za izbegavanje ovog tretmana?

Stručnjaci kažu da dermaplaning nije za osobe koje imaju inflamatorne akne, ekcem, rozaceu ili groznicu.