Da li ste od onih koji imaju punu policu počev od kremica preko bustera i seruma do raznih tonika i pilnga. Veoma ste posvećeni negovanju kože lica i zaista se trudite, ali ipak niste zadovoljni odrazom u ogledalu. Ukoliko je tako, onda verovatno koristite proizvode o kojima danas pričamo, a koje ni dermatolozi ne preporučuju.

Ni najskuplja šminka ne može da prikrije i zamaskira kožu lica koja nije pravilno negovana i što je dovoljan razlog da na prvom mestu uvek treba da bude nega. Na tržištu je trenutno veliki broj preparata namenjenih za negu lica, pa je ponekad teško izabrati onaj pravi. Kada kupujete kozmetiku, obratite pažnju na sastojke jer mnogi nezavidni sastojci mogu izazvati alergiju ili iritaciju kože.

Agresivni pilinzi

Dermatolozi tvrde da jaki i agresivni pilinzi mogu da prouzrokuju više štete nego koristi našoj koži. Ukoliko se prečesto koriste mogu da naruše zaštinu barijeru kože, kao i da izazovu iritacije, pa čak i stravične alergije. Svakako potpuno isključivanje pilinga iz upotrebe nije opcija, ali savetuje se da se koriste oni blaži i nikako više puta od jednom nedeljno.

Tonik na bazi alkohola

Kako bi koža povratila Ph vrednost neophodan je dodatni korak u nezi- čišćenje kože tonikom. Ipak, oni na bazi alkohola mogu znatno da isuše i iritiraju kožu, zato je najbolje odabrati blaže prirodne varijante, poput onih na bazi zelenog čaja ili ružine vode.

maska za lice
Instagram/@hannahbronfman 

Maske za lice sa ugljem

Ovaj popularni proizvod za negu lica izaziva različita mišljenja među dermatolozima. Specijalisti tvrde da ova vrsta maske ne samo da izaziva bol prilikom skidanja, već može da ošteti strukturu i površinski sloj kože. Sastojci ovakvih maski su veoma agresivni, oni uklanjaju ćelije kože, prirodna ulja, ali i paperjaste dlačice.

Skupe kreme

Zabluda je da su skupe kreme zagarantovano bolje od onih povoljnijih na tržištu. Važnije je obratiti pažnju na sastojke kreme pre kupovine, nego na njihovu cenu. Dobra krema protiv bora trebalo bi da sadrži hijaluronsku kiselinu, retinol i kolagen.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je veoma popularno, posebno za upotrebu u kućnim uslovima za pravljenje pilinga, ali nije najbolja opcija za negu lica. Kokosovo ulje u velikoj meri masti kožu, ujedno i zatvara pore i dovodi do problema sa aknama i pigmentacijom.

Bonus video

Greške koje čine da lice izgleda starije TikTok/isabelle.lux