Izbor pravog parfema je umetnost. To je otkrivanje mirisnih nota koje nadopunjuju vašu ličnost, vaš stil i vaše raspoloženje. Dakle, važno je znati kada nositi određeni parfem i kako on može oplemeniti vašu pojavu u različitim situacijama i prilikama.

Jacques Polge, stručnjak za mirise iz Chanela, otkrio je neke savete kako izabrati i nositi parfem koji je zaista za nas. Evo o čemu se radi.

Kako odabrati savršen parfem

Otkrijte svoje note

Miris bi trebalo da bude što jednostavniji. Počnite s osnovama- izaberite parfem koji volite. Identifikujte omiljene mirisne note. Obratite pažnju na sve ono što vam prija. Kada pronađete iste ili slične mirise koji vam prijaju (to može biti i miris sveće, šampona, sapuna, losiona, omekšivača za veš…), u pitanjuje miris koji vam prirodno „leži“. I već ste odradili najveći deo posla.

Testirajte na koži

Sledeći korak jeste odlazak u parfimeriju. Izaberite mirise koji vam se dopadaju i testirajte ih na koži. Parfem reaguje drugačije na svačijoj koži. Stoga, potrudite se da vam koža bude čista i ne nanosite na nju kreme i losione.

Kako odabrati savršen parfem- tip mirisa?

Nakon što ste odredili koji parfem najbolje pristaje vašoj koži, vreme je da se odlučite da li želite veću ili manju koncetraciju mirisa. Parfemi su uglavnom intenzivniji i dugotrajniji, dok su toaletne vode nešto blaže i ne traju ceo dan. Ovaj odabir zavisi od ličnih preferencija.

Mesto nanošenja parfema

Parfem se uglavnom nanosi na najtoplije delove kože (zglob, između grudi i iza vrata, kod ušiju). Kada temperatura tela raste, tako se i aroma intezivira. Ukoliko volite više da vam odeća ili kosa mirišu, birajte nežnije formule koje neće oštetiti materijal, a ni samu kosu.

Kako odabrati savršen parfem i doba dana i godine

Leti i tokom proleća, savet je da nosimo laganije tonove, dok su na jesen i u zimu dozvoljeni nešto teži i intenzivniji mirisi. Isto tako, preko dana savetuju se nežnije i neupadljive varijante, dok za veče možete koristiti jače mirise.

Još pravila pri odabiru parfema

Važno je samo pratiti nekoliko osnovnih pravila.

– Prilikom jedne posete parfimeriji, ne bi trebalo probati više od četiri parfema.

– Parfeme najpre isprobajte na papiriću. Tek ukoliko vam se dopadne, probajte ga na svojoj koži.

– Kada probate parfem, uvek to činite na nadlanici, otprilike gde vam je tačka pulsa.

– Pre nego što pomirišete nadlanicu, sačekajte nekoliko minuta.

– Ako vam se dopao, sačekajte 15 minuta i proverite ponovo.

Razlikujte oznake na bočicama parfema

Svaka bočica sadrži određenu koncentraciju mirisa. Nije isto da li birate parfem ili kolonjsku vodu. U principu, kolonjske vode su najmanje koncentracije, najslabijeg mirisa i postojanosti, ali im je i cena najpristupačnija. Parfemi su najjači i najpostojaniji, ali njihova cena je prilično visoka

Evo šta znače oznake na bočicama parfema:

Eau de Cologne: Koncetracija — 2%—4%, traje oko 2 sata

Eau de Toilette: Koncetracija — 5%—15%, traje do 4 sata

Eau de Parfum: Koncetracija — 15%—20%, traje do 5–6 sati

Parfum: Koncetracija — 20%—30%, traje do 10 sati

Kako da znam kako će parfem mirisati kasnije?

Svi proizvođači parfema koriste mirisnu piramidu. To znači da su note parfema raspoređene u tri osnove grupe:

Gornje note – njih ćete prve osetiti i one nestaju već nakon petnaestak minuta nošenja

Srednje note – ovo je miris koji ćete, ako malo sačekate, osetiti još u parfimeriji. Koliko će on trajati zavisi od koncentracije i kvaliteta mirisa koji ste odabrali

Donje note – ovo je baza parfema i to je miris koji će najduže osetiti

Ukoliko tražite parfem za sebe prvo čekirajte 10 najprodavanijih na svetu!
Unspash/ Mariah Hewines 

Kako odabrati savršen parfem i nijanse u mirisnim notama

U svetu parfema postoje stotine mirisnih nota koje se pažljivo kombinuju. Većina parfema ima bar pet osnovnih mirisa u sebi.

Citrusne note garantuju vam parfem koji je lagan i osvežavajući. One se biraju za dnevne parfeme. Ovi se parfemi smatraju aktivnim i poslovnim.

Cvetni mirisi variraju od najslabijih do najjačih i mogu biti parfemi za dan, ali i za noć. Ovi se parfemi smatraju romantičarskim.

Drvenasti parfemi su obično jaki i vrlo često pripadaju uniseks segmentu. Mogu se nositi i danju i noću. Ovi se parfemi smatraju poslovnim.

Orijentalna nota obično je prilično jaka i ovo su parfemi koje treba pažljivo dozirati. Oni se povezuju sa senzualnošću.

Mošusne note su izrazito jake i čuvaju se za posebne prilike. Ovi se parfemi smatraju zavodljivim.

Bonus video

Izvor: Wanted A.N.