Teško je pronaći iskrenog zaljubljenika u beauty svet koji ne traži taj savršen recept za sjajnu kožu. Međutim, postizanje zdrave, čiste i prozračne kože ne odnosi se isključivo na pažljivo biranu kolekciju proizvoda za negu koju čuvate u svom kozmetičkom ormariću.

Dobra rutina nege kože je neophodna, uz dodatak nekih zdravih navika u vaš svakodnevni život kako biste unapredili i istakli prirodnu lepotu svoje kože. Na primer, redovno nanošenje zaštite od sunca na lice i telo. Na sreću, zastareli standardi (poput preteranog sunčanja) polako odlaze u zaborav, i umesto toga postoje neke jednostavni koraci koje usvajamo kako bismo očuvali zdravu i lepu kožu. U nastavku pronađite pet esencijalnih saveta koji će vam pomoći na putu ka zdravom izgledu kože.

Hidratacija je ključna

Lepa koža počinje iznutra, zato uvek sa sobom nosite flašicu vode i podsećajte se važnosti hidratacije. Dehidrirana koža može postati suva, perutava, ispucala i svrbi, pa pijte oko 1,5l vode dnevno kako biste isprali toksine iz tela i održali kožu čistom i sjajnom.

Hidratacija je ključna za sjaj kože
Youtube 

Zaštita od sunca

Prekomerna izloženost UV zračenju oštećuje vlakna u koži - elastin. Kada se ona razgrade, koža će početi da se opušta, rasteže i gubi sposobnost povratka u prvobitni položaj - to je brz način za prevremeno starenje kože. Kada je u pitanju nega kože, zaštita kože od UV zraka je takođe neophodan korak u svakom režimu lepote. Dnevna upotreba kreme sa zaštitnim faktorom od najmanje SPF 30 pomaže vam da se zaštitite od štetnih UV zraka.

Ishrana bogata nutrijentima

Univerzalna istina je ti si ono što jedeš. Želite da poboljšate ten? Dodajte hranu koje poboljšavaju stanje kože u svoju svakodnevnu ishranu. Konzumiranje hrane bogate vitaminima, antioksidansima i zdravim mastima može dati vašem tenu dodatni sjaj.

ishrana bogata nutrijentima
Unsplash/ Ella Olsson 

Hrana koja poboljšava ten uključuje bobice, lisnato povrće, masnu ribu, avokado, slatki krompir, brokoli, paradajz i orašaste plodove. Ove namirnice pružaju esencijalne hranljive sastojke koji podstiču proizvodnju kolagena, smanjuju upalu i štite kožu od oštećenja.

Redovno vežbanje za zdrav sjaj

Bilo da je u pitanju brza šetnja, joga ili intenzivan trening, pronađite rutinu vežbanja koja vam prija i učinite je redovnim delom svog života. Vežbanje ne samo da koristi vašem telu, već ima izuzetno pozitivan uticaj i na vašu kožu. Fizička aktivnost povećava cirkulaciju krvi, dostavljajući kiseonik i hranljive sastojke vašim ćelijama kože.

Redovno vežbanje za zdrav sjaj kože
Shutterstock 

Konzistentna rutina spavanja

Tzv. beauty sleep postoji sa razlogom. Vaša koža se obnavlja dok spavate, stoga je uspostavljanje konzistentne rutine spavanja ključno za postizanje jutarnjeg sjaja. Sa druge strane, nedostatak sna može dovesti do povećanja nivoa stresa i prevremenog starenja.

Iskoristite svoju večernju rutinu nege kože kao priliku da se opustite i smirite. Tu se takođe ističe vaš kozmetički ormarić. Investirajte u dobru rutinu nege kože, uključujući čistače, serume i hidratantne kreme, kako biste imali što više benefita.

Bonus video

Greške koje čine da lice izgleda starije TikTok/isabelle.lux

Izvor: Elle.rs/ Wanted A.N.