Svaki put kada zima pokuca na vrata, svi smo suočeni sa salvom marketinga koji nam govori o važnom pitanju „zimske nege kože“. Više hidriranja, manje pilinga. Ali zašto tačno?

Svi smo na svojoj koži osetili osećaj suvoće i svraba koji dolazi sa hladnim vremenom, ali šta je to tačno što uzrokuje da se naša koža suši i da joj je potrebno dodatne pažljive nege tokom zime? Postavili smo 5 ključnih pitanja dermatolozima, a u nastavku evo detaljnog objašnjenja.

Da li je našoj koži potrebna posebna nega tokom zime?

Kada vreme postane hladnije i vlažnost u vazduhu opadne, voda se gubi iz kože – proces koji se naziva transepidermalni gubitak vode. Ovo čini kožu isušenom. Dakle, tokom hladnijeg vremena, moramo da učinimo sve što možemo da zadržimo vlagu u koži kako bismo je održali glatkom, hidriranom i mekom.

Kako pravilno negovati kožu zimi?
Shutterstock 

Postoje li drugi faktori životne sredine tokom zime (ne samo hladnoća) koji mogu uticati na našu kožu?
Svi tražimo različite načine kako bismo se zagrejali tokom zime, ali upravo oni povećavaju rizik od suvoće i iritacije kože. Češće tuširanje će zapravo pogoršati suvu kožu. Uključivanje grejanja će isušiti kožu. Povećanje temperature tuširanja takođe isušuje kožu. Vetar takođe može isušiti kožu na našim usnama.

Koje vrste problema sa kožom možemo da iskusimo ako je ne održavamo adekvatno tokom hladnijih meseci?

Možete iskusiti suvu, ispucalu, iritiranu kožu, svrab, a ponekad i dermatitis poput ekcema.

Kako da održimo kožu kožu glatkom i sprečimo isušivanje?

Nekoliko stvari je važno. Nabavite sebi hidratantno sredstvo za čišćenje kože bez sapuna, bez mirisa i koristite ga svakodnevno. Takođe, koristite hidratantnu kremu bez sapuna, bez mirisa, koja sadrži ceramide za lice i telo. Nemojte tokom zime da koristite piling, osim ako imate masnu kožu sklonu aknama. Tuširajte se kraće, hladnijom vodom i smanjite grejanje. Takođe, u idealnim okolnostima bi trebalo da očuvate nivo vlage u prostoriji, a najbolji način za to jesu specijalni ovlaživači ili sušenje odeće preko ventilacionih otvora u kući.

Koja je ključna razlika u nezi kože tokom zime i leta?

Nekim ljudima će možda biti potrebne teže, gušće i masnije hidratantne kreme - uglavnom serumi i ulja - tokom hladnijih meseci u godini. Ne zaboravite da navlažite i usne i ruke! S druge strane, leti se preporučuju laganiji losioni za hidrataciju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video

Lepljenje bora na licu TikTok/reviverooms

Izvor: Elle.rs/ Wanted A.N.