Promena boje i neprijatan miris su znak da je parfem pred kraj roka trajanja, a u nastavku vam otkrivamo savete kako da sačuvate omiljene mirise u kolekciji.

Gde držite svoje omiljene parfeme?

Kao i svaki drugi kozmetički proizvod, i parfemi imaju rok trajanja. Očekujte da će rok trajanja biti približno pet godina (proizvođači će često na pakovanju označiti rok trajanja između jedne i tri godine). Kada miris više ne bude upotrebljiv, promeniće note i neće biti tako prijatan za nos.

koji je rok trajanja parfema
pexels/ cottonbro 

Pomenuti vek trajanja može se drastično smanjiti ako ne obratite pažnju na mesto za držanje parfema. Mnogi tako omiljeni miris drže u kupatilu kako bi im bio na dohvat ruke posle tuširanja i pre izlaska iz kuće. Ali to je velika greška!

Kako parfemi traju duže od očekivanog?

U nastavku pročitajte nekoliko smernica uz koje će vaš parfem trajati godinama i godinama i neće izgubiti svoj mirisni kvalitet.

1. Ako držite parfem u kupatilu, velike su šanse da će se brzo pokvariti. To je zbog vodene pare izazvane kupanjem i opštih promena temperature u prostoriji, koje veoma negativno utiču na sastav mirisa.

2. Nije dobro stavljati parfeme blizu prozora i direktnoj sunčevoj svetlosti. Kao što možete zamisliti, ovo će takođe ubrzati degradaciju parfemskih nota.

Gde držati parfem?
lena-sergienko-wV0OrCO90eI-unsplash.jpg 

3. Uopšteno, pazite da ne stavljate parfem u blizini izvora toplote kao što su radijatori.

4. Parfeme treba čuvati na hladnom i mračnom mestu kao što je orman ili kozmetički ormarić. Neki kolekcionari parfema idu toliko daleko da ih drže u frižideru.
Jedno je sigurno, parfemi na mestu sa nižom temperaturom će trajati veoma dugo, a moguće je čak i da budu bezbedni za upotrebu nakon naznačenog roka trajanja.

Zaključak je jasan: zaboravite na držanje parfema kao ukrasa u kupatilu ili na stolu i odmah ga odložite na odgovarajuće mesto ako želite da uživate duže vreme. Ili ako imate kolekciju koju je nemoguće potrošiti u razumnom roku.

Bonus video

Najbolji parfemi za žene prema mišljenju muškaraca Tiktok/schoolboymoe

 Izvor. Jolie.hr