Kada je reč o omiljenim mirisnim notama, svi mi želimo da nam traju što duže. Pogotovo ako smo za njih izdvojili pozamašnu sumu novca. Međutim, mnogima ne pada na pamet da i parfemi imaju svoj rok trajanja, te da ih ne možete čuveti "zauvek", čak i ako ste obezbedili idealne uslove.

Naime, mirisi se prave od različitih mirisnih komponenti koji imaju baznu, srednju i top notu. Samim tim, određene su "otpornije" na zub vremena. Većina proizvođača parfema će staviti znak roka trajanja na bočici, ali sam parfem zapravo nema rok trajanja u bukvalnom smislu.

Parfemi imaju rok trajanja kao i sva kozmetika.
Shutterstock 

Ali to ne znači da je parfem kvalitetan zauvek. Vremenom njegov miris se menja, a sama nota postaje slabija i miris postaje ružnjikav. Drugim rečima, kada parfem dugo stoji, dolazi do oskidacije, te on gubi svoju notu i jačinu. Različite formule su i različito podložne oksidaciji, a citrusni mirisi najkraće traju. Da biste produžili rok trajanja, citrusne parfeme čuvajte u frižideru.

Sa druge strane, mirisi koji u sebi imau drvenaste note poput sandalovine ili kedra najduže traju bez preteranog menjanja same note.

3 načina da proverite da li je vašem parfemu "istekao rok"

1. Proverite njegov miris

Najbolji način da utvrdite da li je vreme za nabavku novog parfema je da testirate njegov miris. Neki parfemi sadrže ulja kojima brzo istie rok. Ali ako vaš parfem ne sadrži ulja, duže će vam trajati.

Proverite miris parfema ukoliko želite da znate da li je dotrajao.
Shutterstock 

Takođe, ukoliko vaš parfem i li toaletna voda počnu da se osećaju na sirće, ili ako promenite bilo kakvu promenu u samom mirisu, i koncentraciji istog, nažalost, vreme je da ga bacite u kantu.

2. Proverite njegovu boju

Još jedan sjajan način da proverite ispravnost omiljenog mirisa je da pogledate njegovu boju. Ukoliko je tečnost potamnela, velike su šanse da je mirisu istekao rok. Primera radi, imali ste prozirn ili parfem koji ima svetlu nijansu tečnosti, a sada je boja tamnija i neprozirna. To je jasan znak da je vreme za kupovinu novog.

Boja parfema otkriva da li je parfemu prošao rok trajanja.
Shutterstock 

Do ovoga dolazi često kada je koncentracija alkohola u parfemu veća, te nakon nekog vremena ispari. Zato se često i količina tečnosti u bočici smanji nakon nekog vremena.

3. Proverite datum na bočici

Parfemi uglavnom imaju utisnut rok trajanja na kutiji ili bočici. On može izgledati kao "batch code" ili kao PAO simbol (otvorena teglica sa brojem meseci koliko se parfem može bezbedno koristiti). Batch code je identifikacioni kod gde je i kada parfem proizveden, a kompanije ih koriste radi kontrole kvaliteta.

Uvek treba proveriti rok trajanja parfema.
Shutterstock 

Ovaj kod uvek imaju svi originalni, brendirani parfemi. Utisnut je na kartonskom pakovanju parfema i sadrži od 3 do 12 brojeva, a upravo ovaj kod možete ukucati na sajt checkfresh.com na kojem možete proveriti kada je parfem proizveden i proveriti kada je vreme da ga bacite.

Kako produžiti rok trajanja parfema?

Parfeme držite podalje od toplote i vlage. Idealna temperatura je oko 15 stepeni Celzijusa. Zbog toga je i savet da parfeme držimo u frižideru.

parfem kojem je istekao rok trajanja može izazvati iritacije.
Shutterstock 

Da li je bezbedno koristiti parfeme nakon isteka roka?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od samog parfema. Neki izazivaju iritaciju na koži, dok su drugi i dalje bezbedni za korišćenje. Da biste znali da li je vaš parfem i dalje bezbedan, nakon isteka roka, testirajte ga na unutrašnjoj strani lakta. Ukoliko i nakon 24 časa od nanošenja ne dođe do crvenila, iritacije, peckanja i svraba, parfem i dalje možete koristiti.