Ukoliko ste se ikada zapitali da li postoji način kako možete produžiti rok trajanja vašem omiljenom parfemu, nastavku donosimo male trikove.

Pre svega, čuvajte parfeme u tamnim i hladnijim prostorijama. Izloženost toploti i vlaga utiču na promenu mirisa i fizikalnih svojstava parfema i uništavaju njegove sastojke poput eteričnih ulja. Tvorci parfema veruju da kupatilo zapravo nije dobro mesto za čuvanje parfema. Kao idealno mesto navodi se frižider ili ormar, odnosno prostor koji nije pretopao i mračan. Temperatura oko 5°C navodi se kao idealna za čuvanje parfema.

Ne ostavljate parfem često otvorenim

Ovo je bitan korak u očuvanju mirisa i može imati jako negativne posledice. Kada je bočica parfema predugo otvorena i tako izložena zraku, miris će brzo oksidirati i početi da prima neugodne note. Parfem nastavite da držate u originalnoj bočici, jer, kako kažu tvorci parfema, prenošenje parfemske tečnosti u drugu bočicu dovodi do nepotrebne izloženosti parfema vazduhu, što može pospešiti rano uništavanje mirisa.

Tvorci parfema otkrivaju kako da produžite rok trajanja mirisima
Instagram 

Uzmite u obzir promene na parfemu

Generalno govoreći mirisi tokom nekog vremena postaju tamniji i počinju poprimati čudan miris. Ako se držite ovih jednostavnih uputa, tvorci parfema veruju da ćete mirisu produžiti vek trajanja za dve do tri godine. Tvorci parfema takođe otkrivaju koliki je vek pojedinih vrsta parfema.

Citrusni mirisi ne mogu se pohvaliti dugim životnim vekom, pre svega zbog visokog postotka ulja citrusa koji je jedan od osetljivijih. Orijentalni mirisi traju dugo, ali tokom određenog vremena mogu doživeti diskoloraciju zbog slatkih nota vanile. Cvetni i drvenasti mirisi po prirodi su robusniji, a samim time i dugotrajniji. 

Otkrijte u nastavku Zarine parfemi koji mirišu poput luksuznih parfema:

Na koje luksuzne mirise mirišu povoljni Zara parfemi TikTok/ fashion_disease