Izuzetno nas raduje što lagano ali sigurno ulazimo u eru u kojoj bore nisu naši najveći smrtni neprijatelji. Ruku na srce, starenje je nešto najnormalnije, i ne bi oko toga trebalo praviti toliku famu, ali istina je da većina ljudi želi da što duže zadrži mladoliko lice i da spreči, ukoliko je moguće, nastanak bora. Uostalom, svima nam prija kada nam kažu da izgledamo super ili mlađe nego što jesmo, čak i ako to ne pokušavamo!

Shodno tome, bore "smejalice" uglavnom su one koje su najdublje i prve uočljive na licu, s obzirom da s godinama ovaj deo gubi tonus i odaje naše prave godine. 

Bore smejalice se mogu sprečiti.
Shutterstock 

Kako sprečiti nastanak bora oko usana?

Sigurni smo da ste pročitali primere gde su žene prestale da se smeju da bi izgledale što duže mlađe kao što je to slučaj sa Viktorijom Bekam. No, život bez smeha je, složićete se, više nego tužan. Umesto toga, akcenat bi trebalo da bude na vašoj bjuti rutini koja je prva u redovima borbe protiv bora. 

Viktorija Bekam se ne smeje da ne bi dobila bore.
JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Gubitak kolagena glavni je razlog tome što se linije više vide, ali ne zaboravite da i genetika igra veliku ulogu. Ono što možete da uradite mimo toga je da vodite računa šta jedete, da izbegavate šećere i prerađenu hranu, kao i da pokušate da držite težinu pod kontrolom, ali na bore na licu utiču i pušenje, pijenje na slamčicu kao i oštećenja od sunca.

Hrana koja boostuje kolagen je takođe sjajan način da osigurate da vaše lice izgleda sveže i mladolikije. 

Šta koristiti za redukovanje vidljivosti bora smejalica?

Da, fileri i botoks mogu biti instant rešenje, te ukoliko je to nešto što želite i možete da priuštite - sjajno. Međutim, to ne znači da ste na ovaj način zauvek rešili problem bora. Pored balansirane ishrane i zaštite od sunca, kao i redukovanja loših navika, na duže staze, izuzetno je bitno da koristite određene proizvode koji zapravo daju rezultate.

3 proizvoda utiču na bore.
Tiffany/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Retinol

Najbitnije je da u svoju bjuti rutinu uključite sastojke koji boostuju kolagen, a retinol je jedan od prvih. On će pomoći u poboljšanju teksture kože, smanjenju pojave finih linija i bora i pri  podsticanju proizvodnje kolagena u tom procesu.

Antioksidansi

Antioksidansi poput vitamina C mogu pomoći u zaštiti kože od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima i mogu podržati proizvodnja kolagena. U antioksidanse spadaju i niacinamid, perikon, proizvodi sa zelenim čajem, resveratrol i drugo.

Spf

Da, neko će reći da smo dosadni sa spf-om, ali nikada nećemo prestati da ponavljamo koliko su kreme sa zaštitnim faktorom važne za lepu, negovanu kožu i mladoliko lice. Izlaganje suncu može ubrzati proces starenja kože i učiniti bore smejalice daleko uočljivijim.

Bonus video:

Kako pripremiti kožu za proizvode za samopotamnjivanje? Tiktok/auroralovestrand