Na sam pomen starenja, čini se da su ženama prve asocijacijeboreoko očiju, na čelu i oko usana. Međutim, dok se sa drugih delova  lica bore daleko lakše "skidaju", potpuno je druga priča kada se radi o finim linijama oko usana. 

Da se razumemo - da, starenje jeste nešto potpuno normalno i čak privilegija, ali nekad se dešava da se određene bore pojavljuju i "kad im vreme nije", te je bitno da znate kako da ih tretirate na pravi način. Iako ne možemo u potpunosti zaustaviti starenje kože, postoji mnogo načina da naša koža izgleda bolje, svežije i mlađe.

Nega lica je ključna da bi se sprečio nastanak bora.
Instagram 

Bore oko usana mogu biti rezultat višestrukog načina života i genetskih faktora, ali ako želite da ih rešite, postoji mnogo načina da ih sprečite i tretirate, od promena načina života do proizvoda za negu kože i tretmana na klinikama, bez obzira na vaše godine.

Zašto nastaju bore na usnama?

Postoji više razloga zbog kojih se bore na usnama mogu formirati. Pre svega, linije i bore oko usta (ili perioralne bore) uzrokovane su istim faktorima koji izazivaju pojavu linije i bora na ostatku lica. Starenjem koža postepeno gubi kolagen i elastin, postaje suva, a na kraju dolazi do gubitka masnoća i mišića, što sve doprinosi pojavi finih linija, bora i eventualno do opuštene kože.

Bore na licu nastaju zbog brojnih faktora.
Shutterstock 

Ipak, koža oko usana je posebno sklona boranju jer je tu najtanja i najbitnije - jer je mišiće na ovom delu najviše koristimo. Pored toga, genetika i životni stil takođe mogu da igraju ulogu u razvoju bora oko usana. Tako se na genetske predispozicije veoma malo može uticati. Sa druge strane, loše navike poput pušenja i te kako mogu doprineti ovom problemu, ali se ovo i te kako može izmeniti ukoliko to želite.

Kako tretirati bore uko usana

1. Pozabavite se životnim navikama

Spoljni faktori doprinose nastanku finih linija i bora, pri čemu UV oštećenje od sunčevih zraka najviše doprinosi ukupnom starenju kože. Smatra se da je oko 80% starenja kože posledica UV oštećenja. Dakle, ne samo da je važno zaštititi svoju kožu od sunca, već može pomoći i prestanak pušenja ili vaping-a.

Loše navike mogu pogoršati bore.
Shutterstock 

Pušači obično razvijaju duboke vertikalne linije na koži iznad gornje usne. Dim cigareta i vape stvara slobodne radikale, koji oštećuju elastin i kolagen kože, ubrzavajući starenje kože. Osim toga, čin stalnog "pućenja" usana takođe može doprineti nastanku bora na ovom delu lica. Dakle, ako trenutno pušite ili pušite, najbolje je da prestanete ukoliko želite da se rešite bora na usnama.

Sledeća životna navika može biti donekle iznenađujuća, ali ako redovno pijete kroz slamku, to takođe može doprinetipojavi bora oko usana.

Pijenje na slamku izaziva bore.
Shutterstock 

2. Redovno nosite kreme sa zaštitnim faktorom

I ova stavka spada u menjanje loših životnih navika. Veoma je bitno da pazite kako se i koliko izlažete Suncu. Ukoliko to radite, preporuka je da uvek stavljate kreme sa SPF-om kako biste blokirali štetne UV zrake.

Preporuka je da nosite kremu za sunčanje širokog spektra, najbolje faktor 50 tokom cele godine, čak i kada je napolju oblačno ili hladno. UVA zraci prodiru duboko u kožu, uništavajući elastin i kolagen i prisutni su tokom cele godine i mogu da prodru kroz prozore.

kreme sa faktorom su obavezne.
Shuterstock 

3. Koristite retinol

Retinoidi mogu biti korisni u lečenju finih linija i bora oko usana. Oni su ujedno i sastojak za koji je dokazano da poboljšava izgled kože, te ne čudi što ih dermatolozi decenijama koriste u tu svrhu. Tretinoin je najsnažniji retinoid, ali je dostupan samo na recept, te je bitno da se najpre posavetujete sa stručnjacima.

Retinol obnavlja kožu.
Shutterstock 

Bitno je istaći da koža oko usana može biti prilično osetljiva i sklona iritaciji, pa je savet da počnete sa nežnijim retinoidom (kao što je retinil palmitat, retinol ili retinaldehid) i ne zaboravite da kožu "tamponirate" slojem hidratantne kreme pre nanošenja proizvoda. Takođe, retinoidi mogu učine da budete osetljiviji na sunčevu svetlost tokom prvih nekoliko meseci upotrebe, a takođe ih razgrađuje i sunce, pa ih uvek uključite u svoju večernju rutinu nege.

4. Koristite hijaluronsku kiselinu i peptide

Iako hidratantni sastojci poput hijaluronske kiseline možda ne daju drastične rezultate kao tretmani u klinici, oni mogu i te kako pomoći da postanu manje vidljive i sprečiti pojavu novih linija. Hijaluron jača barijeru kože, a najbolje rezultate daje ukoliko uvrstite u rutinu nege i hidratantnu kremu sa shea puterom, glicerinom ili ceramidima.

Hijaluron je dobar protiv bora oko usana.
Shutterstock 

Pored retinola i nege kože na bazi hijaluronske kiseline, takođe može biti korisno da u svoju rutinu uključite peptide jer pojačavaju proizvodnju kolagena i zatežu kožu.

5. Injekcije kao rešenje

Injekcije su pravo rešenje ukoliko imate izrazito duboke bore oko usana. Stručnjaci tvrde da je kremama ovakav problem teško rešiti, i najčešće je potrebno oko 6 meseci pre nego što vidite bilo kakav pomak.

bore oko usana se rešavaju botoksom.
Shutterstock 

Tretmani botoksom i dermalni fileri daju instant poboljšanje, a dok se botoks koristi za takozvane bore "smejalice", dermalni fileri baš iz razloga što sadrže hijaluronsku kiselinu i stimulišu proizvodnju kolagena, bolji su za predeo iznad usana.

6. Tretmani za obnavljanje epiderma kože

Osim injekcija, tretmani za obnavljanje epiderma mogu biti koristi u tretiranju finih linija oko usnana. Jedan od popularnih načina su različiti laseri, hemijski pilinzi i dermoabrazija.

Svaka od ovih tehnika uključuje uklanjanje gornjih slojeva kože kako bi se otkrila glatka, blistavija koža, a istovremeno se povećava proizvodnja kolagena kako bi se poboljšao izgled finih linija i bora."

Bonus video:

PROVERITE DA LI VAS OMILJENI SERUM SA VITAMINOM C ZAISTA RADI: Jedna stvar otkriva da li je stvarno delotvoran TikTok/pamelapedrozaa