Kada se priča o detaljima koji prvi otkrivaju godine mnogima su prva asocijacija boreoko očiju ili na vratu, ali je činjenica da je prvi "izdajica" neretko deo lica koji bi malo kome pao na pamet. Reč je o usnama koje i te kako pokazuju znake starenja, tako što vremenom postaju tanje, ali i izboranije.

Nažalost, ovako nešto se primeti kada je već kasno, te se tada mnogi odlučuju da kozmetičke korekcije i ubrizgavaju filere. Međutim, činjenica je da to nije jedino rešenje.

usne treba negovati na pravi način.
Shutterstock 

Čak i ako godinama niste vodili računa o njima, niti ih negovali na pravi način, moguće ih "podmladiti" i učiniti blistavijim, hidriranim i zadržati njihov oblik.

Hidratacija je ključ

Na prvom mestu, hidratacija je ključna ukoliko želite da vaše usne što duže budu glatke i negovane. Suve, ispucale usne nemaju veze sa mladošću. U stvari, one čine da izgledaš starije! Zato je izuzetno bitno da koristite proizvode koji vlaže usne i vraćaju im vodu koja je najbitnija za glatkoću i zdrav sjaj.

Piling za usne

Pre nego što nanesete bilo koji proizvod koji neguje bitno je da pripremite "podlogu". To znači da bi bilo idealno da s vremena na vreme radite i piling usana. To možete uraditi čistom četkicom za zube, vlažnom krpom ili pak namenskim proizvodima. 

piling za usne je bitan za hidrataciju.
Shutterstock 

Oni koji vole prirodne varijante mogu pilingovati usne sa braon šećerom, ili ih istrljati mešavinom jagoda i meda. Nakon toga, usne treba isprati i dodati bademovo ulje ili neku drugu hidrirajuću formulu.

Kreme sa SPF-om

Još jedan korak koji mnogi redovno zaboravljaju. Da, nećemo ponavljati koliko je SPF bitan, ali je isto tako važno da pored lica zaštitite i usne. Sada se na tržištu mogu naći brojni balzami sa zaštitnim faktorom, što je must ukoliko želite da ih duže očuvate bez bora.

Vitamin E

Vitamin E pojačava cirkulaciju i može pomoći u stvaranju novih ćelija kože čineći usne mekšima i mlađima. Zato je preporuka da uveče, nakon pilinga isečete kapsule vitamina E i nanesete ih i na usne, a ne samo na lice.

Hijaluronska kiselina

Kada je reč o hidrataciji, hijaluronska kiselina je apsolutni šampion. Zato je preporuka stručnjaka da potražite adekvatni balzam za usne, koji sadrži i hijaluronsku kiselinu, ili da serum koji već koristite za lice, nanesete i na usne kako bi ih duže održali mladim.

Serumi i maske za usne

Serumi i maske za usne su zapravo poboljšana verzija balzama za usne, koji imaju za cilj da neguju, hrane, hidriraju i povećaju tvoje usne. Oni ti pružaju sastojke protiv starenja i hidrataciju kako bi imali podmlađene usne.

maska za usne je dobar način da vratite usnama vlažnost.
Shutterstock 

Neki serumi sadrže derivat retinola, sastojka poznatog po povećanju proizvodnje kolagena. Ipak, vodite računa jer retinol može dodatno da nadraži usne, te je bitno da se najpre konsultujete sa stručnjacima kako bi pronašli idealan proizvod, a kada je reč o maskama, one će vam dati željene rezultate samo ako ih redovno koristite.

Prirodni načini za podmlađivanje usana. 

Jasno je da su nega + hidratacija dobitna kombinacija za negovane usne. Ukoliko ste ljubitelji prirodne kozmetike, dobro je znati da i na ovom polju imate saveznike.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je pravi čarobnjak jer su kaprilni gliceridi, izolovani iz kokosa, zaduženi za postizanje one divne svilenkaste mekoće.

Shea puter 

Shea je provereni saveznik kada je u pitanju nega jer mu nema ravnog kada je reč o hidrataciji koja je ključna stavka protiv nastanka bora.

usne možete negovati i na prirodne načine.
Shutterstock 

Pčelinji vosak

Da istovremeno hidriraš, zaštitiš svoje usne i ukloniš bore oko usana – pomaže ti pčelinji vosak! Ovaj potpuno prirodni proizvod, koji vezujemo za najpametnije insekte na planeti, je nezaobilazan sastojak koji treba da se nađe u tvom balzamu za podmlađivanje usana.

Aloe vera

Aloe vera ima umirujuća i isceljujuća svojstva, pomažući usnama da izgledaju mlado i negovano.

Hranljiva ulja

Ulja poput bademovog, jojobinog ili maslinovog sjajan su izbor za negu i hidrataciju.

ulja su dobra za usne.
Shutterstock