Kada temperature pređu 30. podeok, ništa nije tako prijatno za nošenje kao suknje i haljine. Međutim, neke žene to izbegavaju upravo zbog bolnog problema koji pogađa mnoge, nevezano za kilažu.

Neke žene izbagevaju haljine leti.
instagram/huntermcgrady 

Reč je o trenju, a potom neretko i ojedu na butinama zbog čega se nošenje haljina neretko pretvara u pakao. Znoj je jedan od glavnih krivaca za iritaciju, ali to ne znači da ako njega nema, nema ni iritacije. Nažalost, trenje butine o butinu može dovesti do rana nalik opekotinama, ali postoje načini da to sprečite.  

Trenje butina je neprijatno.
instagram/mobinapeiman 

Ako vam je koža već iritirana...

...pratite ova tri koraka bez izgovora, svakog dana:

Korak 1: nežno pranje

Kada je koža iritirana, deterdženti mogu itekako da pogoršaju situaciju. Zato iritiranu kožu perite isključivo mlakom, nikako vrućom vodom i to samo nežnim sredstvima bez agresivnih deterdženata. 

Nežne kupke pomažu kod ojeda.
Shutterstock 

Takođe mogu pomoći i atopik mlečne kupke koje nežno čiste kožu, a ne isušuju je. Ova kremasta kupka sadrži ulja žutog noćurka i pšeničnih klica, što je čini idealnom za nežno čišćenje suve i osetljive kože. Toliko je nežna da je mogu koristiti i bebe!

Korak 2: pažljivo sušenje

Nakon pranja sledi sušenje, ali ne bilo kakvo - trljanje grubim peškirom, barem za sada, zaboravite. Nežno tapkajte kožu mekanim peškirom, a zatim nanesite talk na iritiranu kožu.

Korak 3: umirivanje

Za kraj, umirite i nahranite kožu sastojcima koji će ublažiti iritaciju i ubrzati oporavak, poput organskog ši butera, vitamina E, aloe vera gela, pantenola, organskog ulja nevena. 

Nežne kreme umiruju iritaciju.
Shutterstock 

Šta koristiti da ne dođe do iritacija?

Odgovarajući veš

Ukoliko imate problema sa trenjem butina, na prvom mestu je bitno da nosite odgovarajući veš. Ženske bokserice mogu biti dobro rešenje problema.

Stikovi i kreme za butine

Na tržištu postoje specijalno napravljene kreme ili stikovi protiv trenja butina i često sadrže umirujuće sastojke poput pantenola i alantoina, a neke od proizvoda pogledajte u galeriji u nastavku:

decathlon, linola.com Pogledajte koje sve proizvode možete koristiti protiv trenja butina.

Vazelin

Vazelin, na primer, će sprečiti trenje i tokom hodanja ili vežbanja (naš vazelin je obogaćen vitaminom E, pa sem efekta podmazivanja dobijate i negu kože).

Vezelin pomaže kod iritacija.
nati-melnychuk-I-6Ap7JXHq8-unsplash.jpg 

Talk

Stavite malo talka na kritična mesta kako ne bi dolazilo do bolnog trenja.

Bebi puder pomaže kod znojenja.
Shutterstock 

Nosite šorts ili steznik ispod haljine

Ovo je jedno od najbržih i najlakših rešenja. Nije uvek najpraktičnije kada su napolju velike vrućine, a vi pokušavate da se ratosiljate slojeva odeće. Takođe vam može pomoći da iskoristite stare hulahopke koje ćete skratiti na određenu dužinu i nositi tako u formi "steznika". 

U inostranstvu se mogu nabaviti i trake za butine - bandelettes, koje se postavljaju na kritične delove, te ukoliko imate nekoga da vam to nabavi sa Amazona ili donese iz inostranstva obavezno poručite. 

bandelettes su trake za butine koje menjaju steznik.
amazon 

Bonus video:

skims haljina TikTok/itsbexbeauty