Folikulitis je infekcija folikula dlake, promena koja je česta i bezopasna, ali veoma iritantna. Najčešće ga izazivaju bakterije iz roda Staphilococcus aureus ili Pseudomonas aeruginosa. Infekcija može ozbiljno oštetiti folikul dlake, a dlačice se tada lako čupaju. Čvrste dlake se mogu kovrdžati i ponovo ući u kožu, što dovodi do nove iritacije čak i bez stvarne upale, ili sama dlaka možda nije dovoljno jaka da probije kožu, tako da ostane zarobljena ispod kože i ponovo izazove upalu. Urasle dlake kod muškaraca se javlja na vratu i bradi, a kod žena bikini zona i noge.

Kako ga prepoznati?

Folikulitis se najlakše prepoznaje po površinskom crvenilu kože sa papulama i pustulama ili inflamatornom čvoru oko folikula dlake. Drugim rečima, najlakše ga je prepoznati kada iznad površine kože vidimo crvenu kuglicu koja boli i pecka na dodir. Simptomi uključuju neprijatan bol i svrab, a najčešće se nalaze na vratu, bradi, zadnjici i nogama.

Folikulitis se češće javlja kod određenih grupa ljudi, na primer kod osoba koje boluju od dijabetesa, imunokompromitovanih, gojaznih osoba, osoba koje su na čestoj antibiotskoj terapiji. Brijanje je glavni uzrok folikulitisa u opštoj populaciji.

Brijač je glavni uzrok uraslih dlaka.
Shutterstock 

Brijanje otvara put bakterijama do samog folikula dlake gde se učaure. Najčešće se dijagnostikuje već kod kuće, a u težim slučajevima se konsultuje lekar ili dermatolog. Kao definitivna dijagnoza bakterijskog folikulitisa može se uraditi mikrobiološki pregled promena na koži, kao i kompletna krvna slika.

Lečenje

Cilj lečenja ove promene je da se broj dlačica proredi kako ne bi ponovo izrasle, čime se smanjuje potreba za njihovim uklanjanjem, pre svega brijačem i/ili voskom. Promene na koži se ne smeju dirati, stiskati, pritiskati ili grebati. Počnimo sa jednostavnim savetima kao što je tuširanje toplom vodom da otvorimo pore na našoj koži i omekšamo dlačice. U slučaju brijanja brijačem, potezi treba da budu u pravcu rasta dlačica. Iz higijenskih razloga, pokrete ne treba ponavljati na istom mestu. Ako odmah osetite peckanje i peckanje, preporučuje se stavljanje hladnih obloga.

Piling

Pre brijanja potrebno je uraditi i piling tela. Lično su mi Ziaja pilinzi jedni od bolji, a definitivno se može reći da im je odnos cene i kvaliteta na zavidnom nivou. Pilingom će se ukloniti mrtve ćelije, pa dlake i folikul dlake više neće biti toliko opterećeni, odnosno moći će sama da izađe na površinu. U tu svrhu se mogu koristiti i domaći pilinzi. Nakon brijanja, kožu je potrebno nahraniti nekom od hidratantnih krema.

Piling od kafe.
Wanted 

Šta treba izbegavati?

Neophodno je ukloniti provocirajuće faktore kao što su uska odeća, loši ili tupi brijači, već korišćeni brijači za jednokratnu upotrebu, dugo sedenje sa prekrštenim nogama ili druge situacije u kojima se rizična mesta preterano znoje. Veoma je važno održavati kožu čistom. Bilo bi dobro koristiti antibakterijsko sredstvo da sprečite stvaranje ili širenje novih infekcija na druga mesta. Neke bakterije žive prirodno na koži i tu ne prave problem, međutim, ako uđu pod kožu, javljaju se upalne reakcije koje je potrebno lečiti antibakterijskim supstancama.

Upaljenu dlaku morate ukloniti sterilizovanom pincetom. To nije problem ako dlaka jasno viri napolju, ali najčešće je to dlaka koja nije uspela da probije kožu i ostaje zarobljena ispod nje. Tada se ne preporučuje kopanje po rani kod kuće! Preporučuje se ishrana sa manje šećera, belog brašna i zasićenih masnih kiselina. 

Folikulitis izazvan brijanjem - kako ga izbeći

Ako se radi o folikulitisu izazvanom brijanjem, možete pokušati da koristite bebi puder (u razumnim količinama) kako biste sprečili znojenje i lučenje viška sebuma. Još jednom, brijače ne treba deliti ni sa kim. Na kraju, treba da koristimo jedan brijač za pazuhe i noge, a poseban za intimne delove. Lokalno možemo koristiti kreme koje sadrže cink (koji ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva), na primer Uriage Hyseac SOS pastu, nešto blaži Sudocrem i veoma poznatu kremu od dm-a Prep Original.

Ulje čajevca

Ulje čajevca može biti korisno sredstvo u kući. Iako na prvi pogled zvuči kao da nije lako naneti, možete staviti nekoliko kapi u gel za tuširanje. Kao i kod drugih uzroka iritacije kože, i u ovom slučaju pomaže termalna voda koja ima umirujuća svojstva.

U slučaju da je vidljiva gnojna promena, preporučuje se lokalno nanošenje crne masti kako bi gnoj što pre izašao iz zatvorenog prostora. U iste svrhe preporučuju se slez i čičak. U slučaju da folikul pukne i sadržaj izađe van, kantarionovo ulje pokazuje svoje lekovito dejstvo. Klindamicin 1% (losion ili gel) se može koristiti lokalno, a u nekim slučajevima se može koristiti i benzoil peroksid 5% prilikom tuširanja. Vrlo je bitna redovna hidratacija kože.

Brijanje pazuha.
Freepik/gpointstudio 

Pored navedenog, za telo možete koristiti AHA kiselinu koja reguliše površinski sloj kože i uklanja mrtve čestice sa površine. U slučajevima folikulitisa na zadnjici, možete probati i BHA kiseline dva do tri puta nedeljno. Samo u slučaju ospežnih upala ili upala u blizini nosa, koja lako može doći do samog mozga, preporučuje se piti antibiotik kao što je cefaleksin. U slučaju da infekcija napreduje, kao rešenje se nudi fotodinamička terapija ili lasersko uklanjanje dlaka.

Metode uklanjanja infekcije

Laserskim uklanjanjem smanjuje se broj (gustina) dlaka na zahvaćenom području, a samim tim i verovatnoća same infekcije. Laser prodire dublje u kožu (dublje u poređenju sa IPL tehnologijom) i uništava sam koren dlake. IPL (intenzivna pulsirajuća svetlost) je najznačajnija metoda uklanjanja uraslih dlačica. Ovom metodom se smanjuje broj folikula i dlačica, a ako nema dlake, nema ni urastanja. Tretmani su bezbolni i uz pravilnu upotrebu ne dovode do dodatne iritacije kože. Koren dlake ostaje u fazi mirovanja, tako da smo neko vreme mirni i zaštićeni od stvaranja i rasta novih dlačica. Prednost ove metode je što se može uraditi kod kuće koristeći različite IPL uređaje.

Folikulitis može biti veoma neprijatan fenomen kod muškaraca i žena. Najveći problem je što često nema adekvatnog lečenja, pa nakon nekog vremena nestane sam od sebe, ali se i vrati. Do sada se najviše radilo na otklanjanju posledica, a vrlo malo na otklanjanju samog uzroka folikulitisa. Do nekih malo boljih vremena, nadam se da će svako naći nešto za sebe u borbi protiv ove promene.

Izvor: Ženski recenziraj