Ukoliko brijete noge, sigurni smo da vam je termin "guščija koža" ili "strawberry legs" dobro poznat. Tamne tačkice koje dermatolozi nazivaju keratosis pilaris mnogima zadaju glavobolje jer ne znaju kako da ih se reše.

Stručnjaci su objasnili da se "guščija koža" pojavljuje kada se keratin, protein u koži, nakuplja unutar folikula dlake, uzrokujući pojavu "tačkica" na rukama, butinama, nogama, zadnjici, a nekad čak i na licu. Osim sitnih tačkica, drugi simptomi su i blago crvenilo, svrab i suva koža.

Međutim, sve to zapravo je rešivo prilično lako i to proizvodom koji koristite za lice, tačnije problematičnu kožu. Naime, veliki broj dermatologa pozdravio je viralnu rutinu sa salicilnom kiselom koja veoma brzo rešava problem guščije kože.

Takođe, ovde vam može pomoći i glikolna kiselina, a rezultati su slični. Nanose se tuferom na kožu pred spavanje, a rezultate ćete videti veoma brzo. 

Šta sve može salicilna kiselina?

  • Otpušava pore: Salicilna kiselina je rastvoriva u ulju, što znači da može prodreti duboko u pore i rastvoriti nakupljanje ulja, prljavštine i mrtvih ćelija kože koje ih mogu začepiti. Ovo može pomoći da se otčepe pore i spreči nastanak akni i mitesera.
  • Smanjenje upale: Salicilna kiselina ima antiinflamatorna svojstva, što može pomoći u smanjenju crvenila i upale povezanih sa aknama. Ovo može pomoći u poboljšanju ukupnog izgleda kože i sprečavanju ožiljaka.
  • Regulisanje proizvodnje ulja: Salicilna kiselina može pomoći u regulisanju proizvodnje sebuma, prirodnog ulja koje proizvodi koža. Ovo može pomoći u sprečavanju prekomernog nakupljanja masti, što može doprineti začepljenju pora i akni.
  • Piling: Salicilna kiselina takođe može pomoći u pilingu kože, što može poboljšati teksturu kože i smanjiti pojavu otvorenih pora. Ovo takođe može pomoći da se spreči nakupljanje ulja i prljavštine koje mogu dovesti do začepljenih pora.

Šta treba znati pre nego što koristite salicilnu kiselinu za strawberry legs?

Kada koristite salicilnu kiselinu za guščiju kožu, važno je da počnete sa niskom koncentracijom i postepeno napredujete do viših tokom vremena. Ovo može pomoći u sprečavanju iritacije i osetljivosti. Takođe je važno da nastavite sa dobrom hidratantnom kremom kako biste kožu održali hidratizovanom i sprečili isušivanje.

hjako je bitno nahraniti kožu nakon brijanja.
Freepik/gpointstudio 

Dakle, salicilna kiselina može biti moćan sastojak ako želite da rešite strawberry legs "problem". Otčepljivanjem pora, smanjenjem upale, regulisanjem proizvodnje ulja i pilingom kože, salicilna kiselina može pomoći u smanjenju pojave otvorenih pora, sprečiti akne i mitisere i unaprediti opšte zdravlje kože.

Bonus video:

https://www.tiktok.com/@meagancarboney/video/7178103175239486763 Tiktok/meagancarboney