Da li ste ikada primetili one male crvene tačkice na nogama nakon brijanja? Velike su šanse da imate tzv 'jagoda noge' (hešteg #strawberrylegs na TikTok-u je prikupio 3,7 milijardi pregleda, tako da verovatno niste jedini). U stvari, 'jagoda noge' su izuzetno česta pojava.

'Jagoda noge' nastaju kada ulje, mrtve ćelije kože i bakterije začepe folikule dlake, uzrokujući da se pore uvećaju i potamne. Međutim, zbog sličnosti sa tačkama na plodu jagode, dobila je svoj kolokvijalni nadimak. Tačke su prirodne, ali iako nisu štetne ili bolne, mnogima se ne sviđa njihov izgled.

Ali šta je to tačno, zašto se to dešava i kako se može lečiti? Pogledajte šta kažu stručnjaci.

Šta su 'jagoda noge'?

Hiperpigmentacija

'Jagoda noge' mogu se pojaviti kao hiperpigmentirane mrlje koje se pojavljuju na mestu folikula dlake. Iako su uobičajene nakon depilacije voskom, mogu biti uzrokovane raznim faktorima, uključujući začepljene ili proširene pore ili nakupljanje mrtvih ćelija kože.

Kako se rešiti crvenila nakon brijanja nogu?
Shutterstock 

Folikulitis

'Jagoda noge' takođe mogu biti simptom folikulitisa, koji je uobičajena infekcija folikula dlake koja uzrokuje fleke i osip, kao i keratosis pilaris, što je nakupljanje keratina u porama koje je poznato i kao „guščija koža“ jer može izgledati poput očerupane guščije kože.

Šta uzrokuje 'jagoda noge'?

Postoji nekoliko razloga zašto se mogu desiti. Jedan od glavnih uzroka su začepljene pore kao rezultat nakupljanja masnoće, mrtve kože i u nekim slučajevima uraslih dlačica. Zanemarivanje kože nakon brijanja ili depilacije i nenadoknađivanje vlage je još jedan čest uzrok. Drugi manje česti uzroci mogu biti gljivične infekcije, koje će trajati čak i ako se vaše navike brijanja promene. Ako mislite da je to slučaj, zakažite sastanak sa svojim lekarom jer će vam možda trebati krema na recept.

Kako tretirati 'jagoda noge'?

Piling

Iako ova pojava nije štetna, neki ljudi mogu biti zabrinuti zbog svog izgleda. Postoji nekoliko načina za lečenje ili smanjenje izgleda crvenih tačkica, kao što su piling kože, upotreba hidratantne kreme i izbegavanje uske odeće. U većini slučajeva, lečenje bi trebalo da bude relativno jednostavno i isplativo.

Piling nogu.
pexels/cottonbro studio 

Jedan od najboljih načina za lečenje ovog stanja je kućni lek koji se lako pravi pomoću svežeg jogurta, koji deluje kao prirodno sredstvo za čišćenje, pomešan sa ovsenim pahuljicama, medom i mlevenom kafom, koji deluju kao nežan, ali efikasan piling, preporučuju stručnjaci. Redovni piling kože je najbolji prvi korak kada je u pitanju tretman, kao i održavanje kože vlažnom i mekom.

Ako stanje potraje, primenite bilo koji proizvod koji sadrži salicilnu ili glikolnu kiselinu. Oni se obično nalaze u proizvodima formulisanim za lečenje akni, ali pružaju nešto jači hemijski piling i kontrolu sebuma.

Kako sprečiti povratak 'jagoda nogu'?

Nakon tretmana nogu, verovatno ne želite da se stanje vrati, u tom slučaju bi trebalo da ponovo razmislite o načinu uklanjanja dlaka. Ako ste skloni crvenilima na nogama, pokušajte da se ne brijete, već pređite na druge metode uklanjanja dlaka. Ako brijete noge, obavezno koristite oštar brijač i kremu za brijanje. Brijte se u pravcu rasta dlačica i izbegavajte da prelazite preko istog područja više puta. Vrući vosak i šećerni vosak pomažu jer će otvoriti pore kada se nanese topli proizvod i takođe uklanjaju dlake iz korena. Profesionalni tretman laserskog uklanjanja dlaka može pomoći u smanjenju rasta dlaka.

Brijanje nogu.
pexels/cottonbro studio 

Pobrinite se da redovno radite piling kako biste uklonili mrtve ćelije kože i sprečili nakupljanje ulja i bakterija u folikulima dlake. Takođe možete koristiti nežni piling za telo ili suvu četku za nežan piling kože. Alternativno, možete koristiti hemijski piling kao što je salicilna kiselina, koja može pomoći da se otčepe pore i spreči urastanje dlačica.

Ako vršite piling, trebalo bi da hidrirate kožu. Ovo može sprečiti začepljenje pora. Izaberite nekomedogenu (ni na koji način neće naškoditi koži) hidratantnu kremu koja vam neće začepiti pore.