Razlika između toaletne i parfemske vode je jednostavna. Međusobno se razlikuju po koncentraciji mirisa. Prema rečima stručnjakinje Meri Vales, u toaletnim vodama koncentracija mirisa je između 8 i 12 posto, dok u parfemskim vodama ta je koncentracija između 12 i 18 posto.

Meri dodaje i kako ta koncentracija može varirati zavisno o brendu, ali bez obzira na tačnu brojku, koncentracija mirisa uvek će biti veća u parfemskoj nego toaletnoj vodi.

Da li toaletna i parfemska voda jednako mirišu?

One ne moraju mirisati jednako čak i ako se radi o istom mirisu. Tako na primer, kod brenda Diptyque, parfemska voda ne znači samo veću koncentraciju mirisa, nego je to sasvim nova interpretacija originalnog sastava, što daje potpuno novu dimenziju samog mirisa. Meri objašnjava kako je toaletna voda često laganija i svežija, dok je parfemska dugotrajnija i bogatija.

Za dnevne prilike, na primet odlazak na posao, smatra kako je prikladnije nositi toaletne vode, dok su parfemske rezervisane za veče i posebne prilike. Takođe, u obzir treba uzeti i temperaturu, kao i doba godine. U vlažnim klimama bolje odgovara toaletna voda, dok je za hladnije vreme prikladnija parfemska.

Ako do sada niste, vreme je da pre kupovine obratite pažnju da li kupujete toaletnu ili parfemsku vodu. Testirajte obe i potom zaključite koji vam miris više odgovara. Parfemska voda uvek će biti koncentriranija od toaletne vode.

za dnevne prilike dobar odabir je toaletna voda, dok su izlasci i posebne prilike rezervisane za parfeme
lena-sergienko-wV0OrCO90eI-unsplash.jpg 

Da li parfemska voda duže od toaletne?

Zanimljivo je kako se naš doživljaj parfema milenja upravo zbog količine koncentracije mirisa. Budući da je u parfemskim vodama prisutna veća koncentracija mirisa, to utiče na dužinu trajanja i aromatičnost. Zapravo, parfemska voda na koži duži traje i aromatičnija je od toaletne, koja će brže ispariti.

Rok trajanja?

"Parfem je živ i ima rok trajanja", kaže Meri. To može biti zbog mnogih činjenica, ali ne postoji čvrsto i brzo pravilo o tome koliko dugo je parfem dobar, jer to zavisi o brendu, mirisu i mestu skladištenja.

Ako niste sigurni, proverite etiketu na svom parfemu. Ako je vaš parfem oksidirao zbog hemijskog sastava, promenio boju ili miris (može mirisati kiselo, kiselo ili metalno), verovatno je vreme da ga bacite, piše Byrdie.

parfem traje duže od toaletne vode
Shutterstock 

A u nastavku otkrijte Zara parfeme koji mirišu poput luksuznih i brendiranih:

Na koje luksuzne mirise mirišu povoljni Zara parfemi TikTok/ fashion_disease