Ono što unosite u vaš organizam utiče na vašu kožu, kako u pozitivnom tako i u negativnom smislu. Bore, suvoća, manjak elastičnosti i mrlje prirodna su posledica starenja, a negovanje kože "iznutra" može vam pomoći da usporite biološki sat.

Šećer

Velike količine šećera mogu da pokrenu nepoželjan hemijski proces u organizmu. Kada jedete više šećera nego što vaše ćelije mogu da prerade, višak se spaja s belančevinama u procesu zvanom glikozilacija. Proizvodi glikozilacije mogu dovesti do oštećenja kolagena – belančevine koja vašoj koži daje mladalački izgled.

Velike količine slatkiša negativno utiču na vaše zube i osmeh jer se šećer lepi za zube i privlači bakterije te uzrokuje kvarenje.

Presoljena hrana

Ako pazite na količine soli u pripremi hrane, to ne garantuje da je vaš unos soli automatski nizak. Obratite pažnju na namirnice koje su slanije nego što mislite, odnosno slanije nego što to možete da okusite. Američki Centar za kontrolu bolesti izdvojio je nekoliko namirnica kao "skladišta soli".

Pecivo u sebi može da ima i do 230 mg kuhinjske soli. Jedno parče pice sadrži do 760 mg, a tanjir supe s rezancima iz kocke čak do 940 mg soli.

5 namirnica od kojih se brže stari
Shutterstock 

Mesni proizvodi, uključujući nareske i pileće medaljone, takođe su prepuni soli. Sendviči s narescima, sirom i umacima prave su slane bombe i sadrže čak 1.500 mg soli! Hrana koja obiluje solju izaziva zadržavanje tečnosti u organizmu i podbulost.

Kafa

Najrasprostranjeniji stimulativni napitak štetan je za vašu kožu i zube zbog visokog stepena kiselosti. Kisela pića mogu da stvore mikroskopske pore na površini gleđi i dovedu do njene erozije. Poželjno je uz kafu ili nakon nje popiti čašu vode jer voda ima neutralni pH pa ispira kiselinu.

Žvakaće gume takođe mogu da smanje eroziju gleđi i tamnjenje zuba budući da podstiču proizvodnju pljuvačke koja revitalizuje zube i pomaže u zaštiti gleđi, piše Hayat.ba.

Hrana zbog koje se brže stari
Shutterstock 

Alkoholna pića

Klonite se alkohola jer škodi sveukupnom zdravlju. Posebno je štetan za jetru, a posredno uništava kožu. Jedna od važnih funkcija jetre je da izbacuje toksine koji bi mogli nepovoljno da utiču na zdravlje i prerano starenje.

Ako je rad jetre oslabljen, toksini se nakupljaju u organizmu i vaša koža može da razvije niz problema poput akni i bora. Uz to što zbog alkohola škodi jetri, belo vino ima iznenađujuće loš uticaj na zube. Kiselina sadržana u njemu oštećuje gleđ i čini vaše zube sklonijim dugotrajnijim mrljama. Pored toga, alkohol dehidrira i ima štetan uticaj na san, što se povezuje s ubrzanim starenjem. Nekvalitetan san povezuje se s borama, neujednačenom pigmentacijom i smanjenom elastičnošću kože.

Gazirani sokovi

Istraživanja pokazuju da postoji jedno piće od kog se dosta brže stari, a ako ga se odreknete, to može pomoći da zaustavite prerano starenje, piše eatthis.

Kada je u pitanju starenje, nema goreg pića od slatkih gaziranih sokova.

"Redovno konzumiranje gaziranih napitaka zaslađenih šećerom može vas na kraju dovesti u opasnost od raznih bolesti kao što su gojaznost, bolesti srca, dijabetes tip 2 i još mnogo toga. A pošto se rizik od tih bolesti automatski povećava kako starimo, previše šećera svakako ne pomaže", kaže dr Ejmi Gudson.