Poslednjih nekoliko godina, vitamin C postao je omiljeni kozmetički sastojak koji rado preporučuju svi dermatolozi dok su ga beauty šteberke odavno uvrstile u svoju rutinu. Razlog za to je činjnica da je reč o jednom od najmoćnijih antioksidanata što znači da neutrališe dejstvo slobodnih radikala i štiti kožu od štetnih uticaja iz spoljne sredine.

Vitamin C stimuliše i proizvodnju kolagena i elastina usled čega sprečava nastanak novih bora dok postojeće ublažava, a osim toga, inhibira proizvodnju melanina, pa je odličan saveznik u borbi protiv tamnih fleka.

Iako nije upitno da li su nam proizvodi na bazi vitamina C potrebni u beauty rutini, u praksi se pokazalo da postoje brojne zablude o ovom sastojku zbog kojih veliki broj žena odustaje od njega i pre nego što sazna njegove benefite.

U nastavku otkrivamo najčešće mitove koje bi trebalo odmah da zaboravite.

1. Svi proizvodi sa vitaminom C su isti

S obzirom na to da je vitamin C nestabilan sastojak, u proizvodima za negu koriste se njegovi derivati – L-askorbinska kiselina, askorbil glukozid, magnezijum askorbil fosfat, THD askorbat, askorbil tetraizopalmitat… U zavisnosti od toga koji je derivat prisutan u proizvodu, zavisi i njegova efikasnost ali i verovatnoća da će iritirati kožu. Ukoliko ste probali neki od proizvoda na bazi vitamina C, a niste zadovoljni rezultatima ili je on izazvao neželjene reakcije, sledeći put se konsultujte s dermatologom ili farmaceutom o tome koji bi derivat ovog vitamina bio najpogodniji za vaš tip kože.

proizvodi sa vitaminom c nisu svi isti.
Freepik 

2. Vitamin C uzrokuje osetljivost kože na sunce

U svom čistom obliku vitamin C jeste kiselog ukusa što je najčešći razlog zbog kog se smatra da deluje na kožu poput kiselina, pa mnogi ovaj sastojak koriste isključivo u večernjoj beauty rutini. Međutim, ne postoje dokazi da vitamin C izaziva osetljivost kože na sunce. Naprotiv, kao snažan antioksidans štiti kožu od oštećenja koja nastaju usled dejstva sunčevih zraka. To, ipak, ne znači da bi trebalo da preskačete upotrebu krema sa SPF-om.
Takođe, većina dermatologa preporučuje upotrebu proizvoda na bazi ovog vitamina u jutarnjoj beauty rutini kako bi lice tokom dana bilo zaštićeno od štetnih faktora iz spoljne okoline, mada nije pogrešno koristiti ovaj sastojak i u jutarnjoj i večernjoj rutini.

Vitamin C se može koristiti i tokom dana.
Shutterstock 

3. Osobe sa osetljivom kožom trebalo bi da izbegavaju vitamin C

Za početak je dobro znati da je vitamin C esencijalni hranljivi sastojak mlade kože, ali ga naše telo nažalost ne proizvodi, zbog čega se apsorbuje iz spoljnih izvora, kao što su hrana i kvalitetni dodaci prehrani. Kod žena, nivo apsorpcije opada s godinama i zato se preporučuje upotreba proizvoda na bazi ovog vitamina. Dobra vest je da je vitamin C pogodan za negu svih tipova kože, ali je potrebno da pronađete preparat čija će pH vrendnost odgovarati vašim potrebama i koji sadrži odgovarajući derivat.
Kao što smo već rekli, u kozmetičkim preparatima koriste se i različite vrste derivata ovog vitamina. Najpoznatiji među njima je L-askorbinska kiselina – jedna od najmoćnijih verzija vitamina C. Međutim, to je ujedno i jedinjenje koje najčešće iritira kožu. Odlične alternative L-askorbinskoj kiselini su THD askorbat i askorbil tetraizopalmitat, pa ukoliko imate osetljivu kožu, potražite proizvode koji sadže ove derivate.

Vitamin C može da se koristi u kombinaciji sa niacinamidima
Shutterstock 

4. Što više vitamina C, to bolje

Postoji uverenje da su preparati koji sadrže veći procenat vitamina C efikasniji od onih s manjim procentom. Iako ova tvrdnja zvuči logično, nije istinita jer je mnogo važnije da je preparat formulisan tako da vitamin C bude stabilan nego da je prisutan u većem procentu. Pored toga, važno je koji se derivat koristi i koliko je naša koža sposobna da apsorbuje taj derivat. U skladu sa tim, često ćete veće benefite imati od mudro formulisanih proizvoda nego od onih koji sadrže veći procenat vitamina C.

5. Vitamin C ne bi trebalo koristiti u kombinaciji sa niacinamidima

Glavni uzrok ove zablude je jedna stara studija koja je pokazala da ova dva sastojka mogu da izazovu reakciju i formiraju nikotinsku kiselinu koja iritira kožu. Međutim, savremena istraživanja govore da bi ova reakcija potencijalno mogla da se dogodi samo ukoliko bi se čista askorbinska kiselina i niacinamid kombinovali na jako visokim temperaturama. U skladu sa tim, vitamin C i niacinamid možete koristiti zajedno, a danas važe i za dobitnu kobinaciju u borbi protiv hiperpigmentacija. Naime, oba sastojka suzbijaju ovaj problem, ali deluju na različite načine. Dok vitamin C inhibira prekomernu proizvodnju melanina, niacinamid sprečava da se prekomerno proizvedeni melanin prenosi unutar ćelija.