Nije tajna da je tokom zimske sezone kožu i lica i tela potrebno više negovati, a pre svega hidrirati. Crvenilo, "pucanje", gruba tekstura, svrab, povećana osetljivost... samo su neki od simptoma koji pokazuju da je vašem licu potrebno više pažnje. Zato je bitno da tokom hladnog perioda prilagodite i vašu bjuti rutinu, a to znači da na listi morau da se nađu određeni koraci koji vam jedini mogu omogućiti da  koža izgleda hidrirano, nevezano za godišnje doba.

Šta možete uraditi mimo proizvoda za vašu kožu?

  • Ukoliko spadate u one koji se suočavaju sa suvoćom kože, možete učiniti određene stvari, mimo proizvoda. 
  • Eliminišite vruće tuševe. Koristite toplu vodu prilikom kupanja i pokušajte da ograničite tuširanje na 5-10 minuta. Na ovaj način sprečavate toplu vodu da isuši prirodna ulja kože. 
  • Hidrirajte kožu odmah nakon tuširanja jer ćete tako vratiti vlagu koju ste izgubili zbog tople vode.
  • Koristite guste, hidratantne kreme za hidrataciju kože.
  • Nanesite balzam za usne više puta tokom dana kako biste sprečili ispucale usne.
  • Koristite proizvode za negu kože koji su nežni i bez mirisa. Oštri proizvodi, posebno sapuni za telo i sredstva za čišćenje lica, mogu pogoršati suvoću zimske kože.
  • Obavezno koristite ovlaživače vazduha ili difuzere u prostoru u kojem se greje

5 skincare sastojaka koji su odličan izbor za suvu, iritiranu "zimsku kožu"

1. Ceramidi

Ceramidi čine najmanje polovinu lipida u barijeri kože, koji su prva linija odbrane tela od spoljnih štetnih elemenata. Barijera kože ne samo da sprečava napadače, već je i odgovorna za zadržavanje vlage.

ceramidi pojačavaju barijeru kože.
Shutterstock 

Ceramidi u proizvodima za negu smatraju se sastojcima koji su identični sastavu kože, odnosno ona ih već sadrži. Ceramidi deluju kao lepak koji drži ćelije kože zajedno. Bez prave količine ceramida, kožna barijera postaje oslabljena i ugrožena. Ovo omogućava da dragocena vlaga "pobegne", čime dolazi do oštećenja, crvenila, suvoće...

Pošto ceramidi pomažu u zadržavanju vlage, ovaj sastojak za negu kože će pomoći u jačanju barijere između kože i surovih uslova zimi.

2. Skvalan

Zima je savršeno vreme da ulja za lice postanu vaš najbolji prijatelj. I dok se lako može desiti da vam ulja tokom leta ne prijaju, zimi je drugačija situacija. Tokom hladnog perioda ulja za lice mogu biti upravo ono što vašoj koži treba da bi se osećala hidrirano i zaštićeno od slobodnih radikala.

ulja za lice pomažu obnavljanju kožne barijere.
Shutterstock 

Upravo su ulja sa skvalanom nešto što bi trebalo da se nađe u vašoj rutini nege tokom zime, jer više hidriraju, imaju antioksidativna svojstva i povećavaju čvrstoću. 

3. Shea butter

Shea puter je najbolji izbor kada je u pitanju smirivanje upalnih procesa na koži, poput suvoće. Čini kožu mekom i hidriranom i vraća joj elastičnost, a opet, zadržava vlagu u epidermu. Shea možda nije najbolji izbor tokom leta, ali je savršen sastojak zimi, pogotovo kada vas koža svrbi. Preporuka je da shea puter koristite kao poslednji korak u rutini nege.

shea puter umiruje iziritiranu kožu.
Shutterstock 

4. Hijaluronska kiselina

Ljudi koji inače imaju suvu kožu trebalo bi da tokom cele godine koriste hijaluronske serume. Ovo je dobro poznati sastojak za negu kože jer 1000 puta više hidrira nego sama voda.

hijaluronska kiselina vraća koži vlažnost.
Shutterstock 

Pošto je tako hidratantan, korišćenje seruma sa hijaluronskom kiselinom je must tokom zime. Samo ne zaboravite da nakon upotrebe seruma preko nanesete gušću hidrantnu kremu. 

5. Vitamin C

Vitamin C je verovatno najpopularniji antioksidativni sastojak u serumima za negu kože. Ovaj antioksidans je posebno koristan u zimskom periodu, jer je zagađenje vazduha, koje može prouzrokovati štetu od slobodnih radikala, pogoršano zimi. Pošto je barijera suve  zimske kože možda već narušena, ona je podložnija oštećenju slobodnih radikala uzrokovanim zagađenjem.

serum sa vitaminom c neguje kožu.
Shutterstock 

Upotreba seruma sa vitaminom C je pouzdan način za osnaživanje kože antioksidativnim prednostima i sprečavanje oštećenja slobodnih radikala od zimskog zagađenja vazduha.