Vitamin C i retinol popularni su proizvodi za negu kože, posebno kod onih koji žele da smanje tamne mrlje i vidljivost bora. Osim pozitivnih učinaka, mnogi i dalje imaju važno pitanje: mogu li se retinol i vitamin C koristiti zajedno?

Byrdie je odgovor potražio kod vodećih dermatologa koji kažu kako ne postoji problem oko korišćenja i retinola i vitamina C u rutini njege kože. Neki je dermatolozi nazivaju i "moćnom kombinacijom", pogotovo kad je u pitanju anti-age. Međutim, ono na što biste trebali pripaziti je kada koristite vitamin C, a kada retinol. Kako biste izbegli potencijalni rizik od iritacije, dermatolozi ne preporučuju da ih koristite u istoj rutini, umesto toga, vitamin C se preporučuje ujutro, a retinol uveče.

mnoge žene zanima kako se koristi retinol a kako vitamin c
Shutterstock 

Neki dermatolozi kažu i kako bi proizvode u rutinu trebalo uvoditi jedan po jedan, odnosno dok se koža ne navikne i dok vidite da neće izazvati iritaciju. Korišćenje retinola i vitamina C može rezultirati glatkom i svetlijom kožom. Vitamin C podupire proizvodnju kolagena, a retinol obnavlja ćelije kože i stimulira kolagen. Oba sastojka smanjuju pigmentaciju.

Ako dva moćna sastojka odlučite koristiti u rutini nege kože, iritacija je najčešća nuspojava s kojom se možete susresti, posebno ako ne razdvojite u dve rutine, što je preporuka dermatologa, nego ih nanosite u slojevima. Dermatolozi su istakli kako proizvodi s vitaminom C mogu jako varirati u kvalitetu pa je bitno dobro proučiti i istražiti proizvod, a ne kupiti prvi na koji naiđete prilikom "skrolanja" na društvenim mrežama. Oni navode kako je reč o proizvodu u koji vredi uložiti, a osetljivoj koži savetuju vitamin C s nižim postotkom, na primer 5-10%.

Zaključak?

Retinol i vitamin C možete koristiti u rutini nege kože, ali bolje ih je "razdvojiti", odnosno ne koristiti ih u isto vrime, ako želite da izbegnete iritaciju kože. Razmislite o nanošenju retinola uveče i vitamina C ujutro. Oba sastojka mogu pomoći u "pomlađivanju" kože tako da joj poboljšaju teksturu i tonus kože, smanjuju sitne bore, posvetljuju tamne mrlje i koži pruže sjaj.

vitamin c i retinol mogu se koristiti istovremeno ali je bitno da ih razdvojite
Shutterstock