Sigurni smo da vam se dogodilo barem jednom u životu, da vam koža odjednom "bukne" i da situacija traje danima, nedeljama. Da li su to bubuljice na bradi, obrazima, čelu... pojačan broj mitisera, ili pak pojava podkožnih akni, ovako nešto veoma je česta pojava i nakon tinejdžerskih godina i sve više pogađa i one koji su u zrelom dobu. Zapravo postoje različiti spoljni, ali i unutrašnji faktori za koje nismo svesni da imaju uticaj na našu kožu.

U nastavku saznajte 4 ključna razloga zašto vam se bubuljice iznova i iznova vraćaju.

1. Stres

Nema sumnje da u 2022. godini osećamo stres intenzivnije nego ikada pre. Od privatnog života do posla, naše telo reaguje na sve okidače, što se odražava i na stanje kože. Stručnjaci objašnjavaju da kada doživimo stres, naše telo oslobađa hormon borbe - kortizol. Kada ga ima u izobilju, on smanjuje proizvodnju estrogena, što posledično povećava nivoe androgena. Dalje, on šalje poruku lojnim žlezdama da prekomerno proizvode sebum, a samim tim, pore se zatvaraju i javlja se upala.

bubuljice su česta pojava i u 30-im.
Freepik 

2. Dijete i alkohol

Još jedan veliki razlog zbog kojeg smo svi skloni aknama? Ako ste nedavno promenili ishranu ili krenuli na dijetu, moguće je da vam program ne odgovara. S druge strane, hrana nam često služi kao uteha, a ona za kojom najčešće posežemo u takvim trenucima loša je kako za naša creva, tako i za kožu. Takođe, povećana konzumacija alkohola može da dovede do dehidracije kože, što sa sobom nosi čitav lanac problema, uključujući i bubuljice. Alkohol lišava kožu vitamina i hranljivih materija, te samim tim čini da ten ne izgleda čisto i izaziva natečenost.

3. Vitamin D

Da li vam se desilo da čak iako danima ne izlazite iz kuće i ne dolazite u susret sa zagađenim vazduhom, primećujete nepoželjne promene na svojoj koži? Radi se o tome da izloženost UV zračenju pomaže našem telu da sintetiše vitamin D, koji je neophodan za zdravlje ćelija. I ne samo to, vitamin D je takođe ključan u proizvodnji serotonina. Smanjenje serotonina može dovesti do osećaja depresije i anksioznosti koji povećavaju kortizol – i eto sasvim novog razloga zbog kojeg lice i telo buknu.

alkohol i stres utiču na pojavu bubuljica.
Shutterstock 

4. Spavanje

Na spisak faktora koji izazivaju bubuljice dolaze i problematični obrasci spavanja. S povećanim stresom i anksioznošću, danas spavamo kraće nego inače, a i kraće nego što je našem telu potrebno, dok nova istraživanja pokazuju da to takođe utiče na našu kožu. Naime, telo se regeneriše dok spavamo, pa ako smo lišeni sna, to se odražava i na kožu. Sporije zarastaju rane i ožiljci, slabi se se funkcija barijere kože i smanjuje njena sposobnost da se samoobnovi.

Rešenja

Uvek je savet da se najpre obratite stručnjacima kako bi se tačno utvrdio razlog zbog kojeg se bubuljice vraćaju. Ovo se posebno odnosi na ljude sa težim problemima sa aknama koji bi trebalo da potraže pomoć dermatologa kako bi pronašli efikasnije rešenje. 

Sa druge strane, postoje i određena rešenja koja mogu ublažiti problem. Prvo, nemojte na silu cediti bubuljicu. Ovo će omogućiti da više bakterija i prljavštine uđe u pore, što može pogoršati bubuljicu.

bubuljice nikad ne treba cediti.
Freepik/gpointstudio 

Umesto toga, koristite dobre tehnike nege kože. Očistite kožu dva puta dnevno blagim sapunom. Ne koristite četku ili krpu za pranje - umesto toga koristite prste. Sredstva za čišćenje kože bez recepta koja sadrže benzoil peroksid ili salicilnu kiselinu mogu se naneti na zahvaćena područja, kako bi se bubuljice očistile.

Takođe, postoje medicinski preparati koji vam mogu pomoći ne samo da izlečite akne, već i sprečite njihovu pojavu, a sada ćemo navesti najpopularnije.

Nanesite zeleni čaj na bubuljice

Zeleni čaj je veoma bogat antioksidansima, a njegovo ispijanje može unaprediti dobro zdravlje. Takođe može pomoći u smanjenju bubuljica. Prema istraživanju iz 2017 godine, ovo je verovatno zato što polifenoli u zelenom čaju pomažu u borbi protiv bakterija i smanjenju upale, što su dva glavna uzroka akni.

Koristite aloe veru

Aloe vera sadrži salicilnu kiselinu i sumpor, koji se u velikoj meri koriste u lečenju akni. Istraživanje iz 2017 godine pokazalo je da nanošenje salicilne kiseline na kožu smanjuje akne.

aloe vera će ublažiti bubuiljice
Shutterstock 

Konzumirajte riblje ulje

Omega-3 masne kiseline su zdrave masti koje nude mnoštvo zdravstvenih prednosti. Riblje ulje sadrži dve glavne vrste omega-3 masnih kiselina: eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA).

Jedite hranu sa niskim glikemijskim indeksom

Glikemijski indeks (GI) je mera koliko hrana brzo podiže nivo šećera u krvi. Konzumiranje hrane sa visokim GI uzrokuje porast insulina, što verovatno povećava proizvodnju sebuma. Kao rezultat toga, hrana sa visokim glikemijskim indeksom može direktno uticati na razvoj i težinu akni.

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom uključuje prerađenu hranu, kao što su:

 • beli hleb
 • slatka bezalkoholna pića
 • kolači
 • krofne
 • peciva
 • bombone
 • slatke žitarice za doručak

Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom uključuju:

 • voće
 • povrće
 • mahunarke
 • orasi
 • cela ili minimalno obrađena zrna
bubuljica se može rešiti i ishranom.
Shutterstock 

Proivodi protiv akni

U lečenju akni bitno je da imate i dobru rutinu nege. Određeni proizvodi poput losiona i seruma mogu pomoći, a u nastavku pogledajte kojih 5 su brojni korisnici ocenili kao najbolje:

lilly.rs, benu apoteke 5 proizvoda brojni korisnici ocenili su kao najbolje u lečenju problema sa aknama.