Činjenica je da starenje kože ne možemo zaustaviti, što ne znači i da ga ne možemo usporiti. Jedan od osnovnih koraka je nega, posebno sada tokom leta kada je zračenje pojačano, kada su kreme sa SPF-om obavezne. Zapravo, kreme sa faktorom trebalo bi da nosite nevezano da li je napolju sunčano ili kišno vreme, leto ili zima.

Sunce se uglavnom spominje kao glavni uzročnik bora, međutim, istina je da nije jedini faktor koji utiče na starenje kože. Postoji nešto na šta svi zaboravljamo, a šteti tenu više nego bilo šta drugo - plavo svetlo.

Svi koristimo telefone, kompjutere... neretko uz iste provodimo sate i sate, a svi ovi uređaji emituju veliku količinu plavog svetla koja ne utiče samo na vid, već i na izgled naše kože.

Kožu može oštetiti i plavo svetlo telefona.
Freepik/ lookstudio 

"Postoje i mnogi izvori plave svetlosti koje stvara čovek, uključujući fluorescentno i LED osvetljenje, televizore sa ravnim ekranom," napominje doktorka Patel, osnivač kompanije "Visha Skincare".

Količina HEV svetlosti (visokoenergetske vidljive svetlosti) koju ovi uređaji emituju, samo je delić one koju emituje sunce.

Izlaganje plavom svetlu telefona i tableta utiče na kožu.
Shutterstock 

Količina vremena koju ljudi provode koristeći uređaje sa plavim svetlom kao i blizina ovih ekrana licu korisnika, zabrinuli su dermatologe zbog dugoročnih loših efekata koji se mogu vremenom primetiti na našoj koži lica.

Izlaganje plavom svetlu može dovesti do oksidativnog oštećenja kože

"Ovaj oksidativni stres ubrzava razgradnju kolagena i može prouzrokovati fine linije, bore i podočnjake", objašnjava dr Patel. Takođe dodaje da je štetno i "čkiljenje" u ekran, jer to ubrzava propadanje mišića oka i tada se stvaraju tanke linije bora. Pored toga, zapaljenski uslovi hiperpigmentacije kože, kao što je melazma, takođe mogu biti pogoršani plavim svetlom, napominje dermatolog.

Preterano izlaganje plavom svetlu pospešiće pojavu bora i podočnjaka.
Shutterstock 

Nije svako plavo svetlo opasno za kožu

"Plavo svetlo je jedna od talasnih dužina u vizuelnom svetlu, koje viđamo svakodnevno. Mi kao dermatolozi koristimo plavo svetlo za lečenje različitih stanja kože, kao što su aktinična keratoza i akne, kao i za prekancerozne lezije", objašnjava druga dermatoškinja, dr Majls.

Kako funkcionišu proizvodi za negu kože koji štite od plavog svetla?

Zaštita kože od plave svetlosti deluje tako što fizički blokira svetlost i bori se protiv slobodnih radikala nastalih plavom svetlošću, pre nego što na koži naprave pustoš (fotostarenje, raspad kolagena, opuštanje, tamne mrlje itd.).

Za najbolje rezultate preporučljivo je koristiti proizvode koji sadrže cink oksid, titan dioksid, gvožđe oksid ili antioksidanse, kao što je vitamin Ce, predlaže dermatolog Keli Rid iz Ostina.

Veoma je bitno da se koriste proizvodi koji brane od plavog svetla.
Shutterstock 

Ističe da mogu da pomognu i proizvodi sa polifenolima zelenog čaja, koenzimom K, resorcinom i vitaminom E.

Pored korišćenja krema ili seruma za kožu, sa ciljem zaštite od plavog svetla, važno je i zatamniti ekran,uključiti noćni režim na uređajima, jer se tako oči manje naprežu.