Kada se govori o anti-agingu i očuvanju kvaliteta kože obavezno se govori i o kolagenu. To je strukturni protein koji kožu održava čvrstom i podignutom, njegov gubitak doprinosi razvoju finih linija i bora, gubitku volumena i opuštenosti kože, a poznato je da njegova proizvodnja prirodno počinje da opada već u dvadesetim godinama.

Iz tog razloga, u borbi protiv znakova starenja, stručnjaci su najviše posvećeni metodama koje mogu da očuvaju ili stimulišu proizvodnju kolagena.

Poremećena ravnoteža

Koliko će pojedinac izgubiti kolagena zavisi od načina života, genetike i spoljašnjih uticaja, ali istraživanja ipak otkrivaju šta se u proseku može očekivati. Na godišnji gubitak kolagena utiče više faktora, ali najviše godine – od sredine ili kasnih dvadesetih godina menja se ravnoteža u proizvodnji i razgradnji ovog proteina. U mladosti telo proizvodi više kolagena nego što se razgrađuje, ali se ovaj balans menja sa godinama, jer se regeneracija tkiva usporava i smanjuje.

Kako očistiti lice a da ne bude suvo
Shutterstock 

Nakon što pređemo taj prag, koji je genetski određen, gubimo oko jedan odsto kolagena svake godine. Ali nije samo nasleđe ono što određuje stopu njegovog gubitka. A neke životne navike ubrzavaju iscrpljivanje istog.

U negu treba uključiti sastojke koji stimulišu proizvodnju kolagena

Loše navike

Najjače i najštetnije među njima su pušenje i izlaganje UV zracima bez zaštite. U jednom američko-indijskom istraživanju posmatrali su kolagen pod uticajem UV svetlosti i otkrili da je došlo do „značajnog smanjenja” njegove strukture. Što se tiče pušenja, poznato je da je štetno iz više razloga, posebno za kožu jer smanjuje količinu kiseonika koji dospeva u tkiva. Zbog toga koža ne može da se regeneriše i veća je verovatnoća da će biti oštećena. Postoje i drugi faktori koji mogu da deluju prilično podmuklo – svakodnevni stres, ishrana bogata šećerima, nedostatak sna, pa čak i preterano agresivni sastojci u proizvodima za kožu mogu doprineti gubitku kolagena.

Naravno, hormonske promene imaju presudan uticaj na proizvodnju kolagena, posebno menopauza. Tokom godina tranzicije, proizvodnja kolagena kod žena može se dramatično smanjiti, do 30 procenata.

Možemo mnogo da uradimo sa dobrim životnim navikama

Šta možemo da uradimo?

Prva i najvažnija stvar je da promenimo životne navike na bolje, to svi možemo: prestanite da pušite, mudro se zaštitite od sunca, prilagodite ishranu, dovoljno spavajte, pokušajte da smanjite stres.

Koliko kolagena se gubi na godišnjem nivou?
Shutterstock 

U redovnu negu kože, uz obaveznu bogatu hidrataciju, trebalo bi da uvedete sastojke koji stimulišu proizvodnju kolagena, kao što su retinol i vitamin C. Pored toga, može se preporučiti uzimanje suplemenata kolagena, koji mogu stimulisati prirodnu proizvodnju ovog proteina i drugih molekula koji čine kožu. Obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što ga uzmete.